HUMANITARNA SLOVENIJA

Za ranljive: 300 ton hrane, 90 ton praška, 1,5 milijona evrov za položnice

Polona Krušec
20. 12. 2022, 19.00
Deli članek:

Brez humanitarne sile bi bila v Sloveniji usoda ranljivih – na desettisoče družin in posameznikov, še slabša. Dostojanstvo jim vračajo Rdeči križ Slovenije, Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in številni drugi, manjši predstavniki humanitarnih organizacij v državi.

Dreamstime
Za marsikoga ogrevanje predstavlja ogromen strošek, ki pa si ga ne morejo privoščiti.

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) z različnimi oblikami materialne pomoči letno pomagajo okoli 110 tisoč posameznikom in družinam, ki so socialno ogroženi. Letos so razdelili že 2700 ton prehranskih izdelkov, okoli 300 ton obutve in oblačil ter 220 ton higienskih potrebščin.

Več kot pet tisoč otrokom so pomagali z nakupom šolskih potrebščin. Razdelili so tudi okoli 30 tisoč prehranskih paketov, kar predstavlja skoraj 300 ton živilskih izdelkov in 90 ton pralnega praška. Razveselili so 1500 otrok iz socialno ogroženih družin, ki so jim s pomočjo različnih donatorjev, kot sta podjetji Tuš in Radio 1, omogočili brezplačno letovanje v Zdravilišču RKS Debeli rtič. Brezplačno letovanje tam so omogočili tudi nekaj sto socialno ogroženim starejšim, so nam sporočili z Rdečega križa Slovenije.

Iskanje pogrešanih članov

S pomočjo donatorjev ter območnih združenj so zbrali več kot 250 ton namensko zbrane pomoči za Ukrajino, poleg tega pa še 510 tisoč evrov, ki so jih nakazali Rdečemu križu Ukrajine, Mednarodni federaciji Rdečega križa in Mednarodnemu komiteju Rdečega križa. »Na ta način smo podprli več kot 190 tisoč oseb v Ukrajini, medtem ko v Sloveniji redno oskrbujemo več kot 5000 beguncev iz Ukrajine, ki smo jim nudili individualno psihosocialno podporo. Skoraj 4000 ukrajinskim beguncem smo pomagali z osnovno materialno oskrbo, 2600 jih je prejelo vrednostne bone (Tuš, Mercator, Hofer) v skupni vrednosti skoraj 105 tisoč evrov. Pomagali smo jim tudi pri iskanju pogrešanih družinskih članov,« so povedali pri Rdečem križu.

Sicer pa so sklenili, da je vedno več prošenj socialno ogroženih posameznikov in družin za pomoč. Po njihovih besedah se pojavlja tudi nova kategorija prosilcev za pomoč, tako imenovani revni zaposleni, ki so »posamezniki oziroma družine, ki kljub temu, da imajo redno zaposlitev, s prejeto, največkrat minimalno plačo ne zmorejo poravnati vseh življenjskih stroškov. Tu so tudi starejši in enostarševske družine. Slednji imajo težave zlasti zdaj, ko prihajajo prazniki in z njimi obdarovanje,« so dejali.

Prihodnje leto bo huje

V zvezi z letom 2022 ugotavljajo, da se prošnje nanašajo na vse oblike pomoči, tako za materialno pomoč v obliki prehranskih izdelkov, higienskih pripomočkov, oblačil, obutve kot tudi za finančno pomoč. Povedali so nam, da se je letos število prosilcev za pomoč povprečno povečalo za pet odstotkov, pričakujejo pa, da bo »leto 2023 zahtevno in zaznamovano z bistvenim povečanjem potreb najbolj ogroženih in z bistvenim povečanjem števila prosilcev in prejemnikov pomoči,« so sklenili.

V mreži Karitas pa z materialno pomočjo pomagajo več kot 90 tisoč osebam oziroma približno 40 tisoč gospodinjstvom v stiski po vsej državi. Na leto razdelijo več kot 3000 ton hrane. »Ocenjujemo, da se bo letos skupna količina povečala vsaj na 3500 ton,« so povedali in dodali, da se želijo ob tej priložnosti zahvaliti številnim podjetjem, ki poklonijo več kot tisoč ton hrane in druge materialne pomoči na leto.

Za sedem milijonov evrov pomoči

Hrano sicer razdeljujejo na 310 mestih po vsej Sloveniji, pri čemer pomaga več kot devet tisoč prostovoljcev, ki skupno letno izvedejo pol milijona prostovoljnih ur. Sicer končne bilance letos izpeljane pomoči za vso mrežo Karitas, ki jo sestavlja več kot 460 enot, še nimajo, zato so navedeni podatki le okvirni. Vendar je jasno, da je skupna vrednost programov materialne pomoči posameznikom, družinam, starejšim in brezdomcem letos predvidoma presegla sedem milijonov evrov.

»Ljudje, ki so revni ali na robu revščine, zelo čutijo podražitve. V teh hladnih dneh jih najbolj skrbijo morebitne nove podražitve kurjave pa tudi hrane,« so povedali. Sicer Karitas vsako leto pomaga med 1500 do 2000 najbolj ogroženim gospodinjstvom pri nakupu kurjave, pri čemer pričakujejo, da bo letos številka narasla za okoli deset odstotkov.  

Ugotavljajo, da je glede na lani povečanje prošenj petodstotno pri hrani in desetodstotno pri kurjavi. »Opažamo da se povečujejo tudi prošnje posameznikov in družin, ki so zaposleni in prejemajo nizko plačilo za delo, in prošnje upokojencev z nizkimi pokojninami. Žal opažamo, da so se stiske še bolj poglobile pri družinah, ki so v preteklosti že prihajale po pomoč.«

Ogrevanje je hud strošek

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je letos v sklopu svojega socialno-humanitarnega programa Eno srce, ki združuje programe Pomoč družinam, Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad, Športnik sem in Polna šolska torba, skupno razdelila 243.770 evrov in tako pomagala 4355 družinam. Leta 2022 so skupaj z organizatorji letovanj omogočili letovanja in zimovanja 8316 otrokom. Dodatno so namenili 85.054 evrov sredstev za begunske otroke iz Ukrajine in pomagali 461 begunskim ukrajinskim družinam.

Sašo Bizjak
Na Rdečem križu Slovenije (RKS) z različnimi oblikami materialne pomoči letno pomagajo okoli 110 tisoč posameznikom in družinam.

Ugotavljajo, da je bilo od decembra 2021 do decembra 2022 nekaj več prošenj za pomoč, a njihovo naraščanje pričakujejo predvsem januarja in februarja 2023, in sicer »zaradi bistveno dražjih stroškov ogrevanja,« so povedali.

Pomoč do izpita za avto

Če si ogledamo podrobneje, so v sklopu programa Pomoč družinam razdelili 155.770 evrov. Od tega 219 družinam 71 tisoč evrov, dvema družinama (s pomočjo oddaje Tednik) pa 61 tisoč evrov. Devetim mladim so pomagali do vozniškega izpita, za kar so namenili 10 tisoč evrov. S podjetjem Lidl Slovenija so 160 družinam razdelili vrednostne kartice v skupnem znesku 13.770 evrov. S pomočjo svojih sedemindvajsetih društev so razdelili 277 računalnikov.

Iz Sapramiškinega sklada so trinajstim otrokom s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin namenili 10 tisoč evrov. Tem otrokom so tako starši lažje omogočali psihosocialno pomoč, fizioterapijo, zdravstvene in druge pripomočke.

Adin štipendijski sklad je mladim pomagal pri doseganju izobraževalnih ciljev. V tem šolskem letu so namreč odobrili 30 štipendij za srednješolce in študente v višini 36 tisoč evrov, od tega vsaka znaša 120 evrov. S programom Športnik sem pa so bili pomoči deležni mladostniki iz socialno ogroženih okolij za uresničevanje športnih potencialov. Petinštiridesetim so pomagali pri plačilu mesečnih treningov, nakupu športne opreme in pripomočkov; vse to v skupni višini 23 tisoč evrov.

Trije milijoni evrov za otroke

S pomočjo programa Polna šolska torba so z več kot 40 tisoč šolskimi potrebščinami in dodatnimi 19 tisoč evri pomagali 3600 učencem ter dijakom. Pozabili pa niso niti na pomoč ukrajinskim begunskim otrokom. Skoraj 500 jih je prejelo namenska sredstva v višini malo več kot 85 tisoč evrov.

ZPMS otrokom omogoča tudi letovanja in zimovanja. V zvezi s tem je predvsem fascinanten podatek, da jim je za ta namen skupaj z organizatorji letovanj leta 2022 uspelo zbrati več kot tri milijone evrov in tako organizirati letovanja ter zimovanja za 11.317 otrok.