Darilo Krke

FOTO: Ljubljanska porodnišnica bogatejša za dva najsodobnejša inkubatorja za nedonošenčke

J.V.
20. 12. 2022, 16.25
Deli članek:

Novomeška Krka je ljubljanski porodnišnici podarila dva najsodobnejša inkubatorja za nedonošenčke, ki bosta olajšala delo zaposlenim in zagotavljala še bolj varno oskrbo najbolj nezrelih in najhuje bolnih novorojenčkov. Vrednost donacije presega 100 tisoč evrov. V preteklih letih je Krka ljubljanski porodnišnici že donirala tri inkubatorje.

Andrej Križ
Podjetje Krka ljubljanski porodnišnici podarilo dva inkubatorja za nedonošenčke.

»V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi skoraj 1.400 otrok, kar je sedem odstotkov vseh novorojenčkov. Med njimi je skoraj 100 takšnih, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram. Najlažji, brez pomembnih posledic preživeli novorojenček, je tehtal komaj 370 gramov. Tako krhko življenje nujno potrebuje posebno oskrbo visoko usposobljenega medicinskega osebja in podporo sodobnih, tehnološko dovršenih aparatur. Najsodobnejša inkubatorja, ki sta darilo Tovarne zdravil Krka, so strokovnjaki razvijali več kot desetletje," je med drugim povedala dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Andrej Križ
Podjetje Krka ljubljanski porodnišnici podarilo dva inkubatorja za nedonošenčke.

"Nova inkubatorja sta tako najboljši približek maternice za tiste otroke, ki so prišli na svet mnogo prezgodaj. Verjamemo, da bodo tudi z njuno pomočjo zrasli v zdrave in uspešne posameznike. Zato smo vsi - tako medicinsko osebje in starši, še najbolj pa »za dlan veliki novorojenčki« podjetju Krka hvaležni za darilo,« je še dejala Kornhauser Cerar.

Andrej Križ
Podjetje Krka ljubljanski porodnišnici podarilo dva inkubatorja za nedonošenčke.

Inkubatorja je Porodnišnici Ljubljana v uporabo predala vodja zdravstvene nege na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ga. Mirjam Marn skupaj z nekdaj nedonošenim fantičem, sinom Krkine sodelavke, ki je s pomočjo strokovne pomoči in sodobne tehnologije pred sedemnajstimi leti v inkubatorju uspešno prebrodil obdobje po prezgodnjem rojstvu in je danes uspešen dijak 3. letnika Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Andrej Križ
Podjetje Krka ljubljanski porodnišnici podarilo dva inkubatorja za nedonošenčke.

Ob tej priložnosti je z zbranimi delila svojo izkušnjo ob rojstvu nedonošenega sina tudi njegova mama, krkašica dr. Barbara Kunič Tešović: »Sredi zdrave nosečnosti se življenje v trenutku spremeni iz lepega in veselega pričakovanja v hud in dolg boj za otrokovo življenje. Strokovno in empatično osebje je v takem trenutku bistvenega pomena, saj daje upanje v ozdravitev naših novorojenčkov. Na Krkine donacije inkubatorjev sem zelo ponosna, saj so zagotovilo, da bodo imeli zdravniki dovolj naprav, s katerimi bodo lahko omogočili kakovostno zdravljenje za vse novorojenčke, ki takšno pomoč potrebujejo. Toplo mi je pri srcu, ker vem, da bomo s tem dejanjem mnogim malim borcem omogočili, da bodo zrasli v zdrave, radožive in srečne otroke, kot je naš Martin

Andrej Križ
Podjetje Krka ljubljanski porodnišnici podarilo dva inkubatorja za nedonošenčke.

Podjetju Krka se je zahvalil tudi doc. dr. Marko Jug, vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana, in med drugim povedal: »UKC Ljubljana zagotavlja toplo in varno zavetje vsem nedonošenčkom v Sloveniji. Z veliko požrtvovalnosti in predanosti se trudimo našim najbolj krhkim in hkrati najmočnejšim članom družbe zagotoviti prihodnost, vendar v sodobni medicini samo trud ni dovolj. Zdravljenje in podpora naših najmlajših pacientov sta odvisna tudi od visokotehnoloških medicinskih naprav, ki pa so izjemno drage in za družbo, kot je naša, včasih težko dostopne. Današnja izjemno zmogljiva inkubatorja, ki nam ju podarja podjetje Krka in bosta nudila toplo zavetje najbolj drobnim bitjecem, predstavljata pomemben doprinos k večji varnosti in kakovosti oskrbe najranljivejših. Zato smo izredno hvaležni za donacijo in veseli, da Krka prepoznava potrebe slovenskih bolnikov in že tradicionalno podpira našo ustanovo.«