Energoatom

Ruse obtožujejo, da so ugrabili dva uslužbenca največje jedrske elektrarne v Evropi

S.R.
9. 12. 2022, 15.02
Deli članek:

Ukrajinski državni operater jedrskih elektrarn Energoatom je danes ruske sile obtožil ugrabitve dveh članov osebja v Zaporožju, največji jedrski elektrarni v Evropi. Še enega uslužbenca naj bi pridržali.

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje je največja jedrska elektrarna v Evropi.

Ugrabitev v jedrski elektrarni Zaporožje, ki je že od začetka invazije pod nadzorom ruskih sil, čeprav v njej še vedno deluje ukrajinsko osebje, naj bi se zgodila včeraj. Kot so pojasnili v Energoatomu, naj bi oba uslužbenca pretepli in ju nato odpeljali v »neznano smer.« Tretja oseba, ki naj bi jo pridržali, je bila po njihovih navedbah v elektrarni zadolžena za varnost.

Ruske oblasti se na obtožbe še niso odzvale, poroča tiskovna agencija Reuters, kjer dodajajo, da so ukrajinske oblasti Ruse obtožile, da na zaposlene Ukrajince vršijo pritisk, da bi ti podpisali pogodbe z ruskim operaterjem Rosatom. »S tem poskušajo pridobiti zvestobo pogumnih proukrajinskih uslužbencev. A zavojevalcem to ne bo uspelo, saj se osebje upira,« so navedli v izjavi za javnost.

Spomnimo, pri Energoatomu so Rusijo že oktobra obtožili, da so v Zaporožju ugrabili šefa jedrske elektrarne Igorja Murašova. Ruski vojaki naj bi ustavili njegov avto, ga izvlekli in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

Obe strani sicer druga drugo obtožujeta obstreljevanja elektrarne. Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) si zato prizadeva, da bi na območju še do konca leta vzpostavila varno cono.