Priprave na evakuacijo

Kličko: Kijevu grozi apokalipsa kot v hollywoodskih filmih

E. J.
8. 12. 2022, 06.42
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 07.02
Deli članek:

Župan Kijeva Vitalij Kličko je v intervjuju za Sky News dejal, da se ukrajinski prestolnici obeta prava apokalipsa, če se bodo ruski napadi nadaljevali.

profimedia
Župan Kijeva Vitalij Kličko je zaskrbljen, da se za Kijev bliža apokalipsa.

Dejal je sicer, da še ni čas za popolno evakuacijo prebivalstva, a opozoril, da najslabši možni scenarij ni tako daleč.

profimedia
Mesto je brez elektrike, vode in ogrevanja.
"Kijev je ostal brez elektrike, vode in ogrevanja. Možno je, da nas bo doletela apokalipsa, tako kot v hollywoodskih filmih. Pri teh temperaturah bo nemogoče živeti," je poudaril Kličko, nekdanji svetovni boksarski prvak. "Kaj naj vam rečem? Še vedno se borimo in delamo vse, da do takšnega scenarija ne pride," je dodal. Največja težava je, da Kijev trenutno nima dovolj ogrevanih zaklonišč. "Pripravili smo približno 500 ogrevanih zaklonišč, a v mestu s 3,6 milijona prebivalcev to ni nič. Če bo oskrba z elektriko še naprej problematična, bomo na žalost prisiljeni izčrpavati vodo iz stavb. Pri teh temperaturah je možnost popoka cevi in ​​popolna oskrba z vodo bi bila ogrožena," je opozoril kijevski župan.

profimedia
Meščani Kijeva naj bodo pripravljeni na evakuacijo, poziva župan Kličko.
"Pripravite hrano, vodo, dokumente in topla oblačila"

Kličko je državljane pozval, naj pripravijo najosnovnejše za morebitno evakuacijo. "Pripravite hrano, vodo, dokumente in topla oblačila, če boste morali takoj zapustiti mesto," je poudaril. Odzval se je tudi na pozive predsednika Zelenskega, da se Kijev ni dovolj pripravil na pomanjkanje elektrike in ogrevanja. "Nenavadno je. Imamo skupnega sovražnika in začenjamo boj med seboj. Mislim, da ni čas za politične konfrontacije," je sklenil Kličko.

profimedia
Predsednik Zelenski je komentiral, da se Kijev ni dovolj pripravil na zimo.