steber dima in reka lave

Po letu dni znova bruha vulkan Sumeru, ki je lani terjal več kot 50 žrtev

M. T. V.
4. 12. 2022, 09.46
Posodobljeno: 4. 12. 2022, 09.52
Deli članek:

Zgodaj zjutraj je izbruhnil vulkan Semeru na najbolj gosto poseljenem indonezijskem otoku Java. Oblasti so evakuirale že več sto ljudi, Japonska pa opozarja na možnost tsunamija.

Twitter
Vulkan Sumeru spet bruha.

Spet se je zbudil najvišji vulkan v Indoneziji, 3.676 metrov visoki Semeru na otoku Java. Zgodaj zjutraj je eksplozivno izbruhnil s kilometer in pol visokim stebrom pepela, ki je prekril okoliške vasi, lava pa teče po njegovem pobočju in se zaenkrat zliva v bližnjo reko. Oblasti so evakuirale več sto ljudi, ki živijo najbližje pod vulkanom, žrtev na srečo ni bilo. Razglasili so najvišjo stopnjo pripravljenosti in vse prebivalce otoka so pozvali, naj se umaknejo vsaj pet kilometrov stran od vulkana, še dlje pa na strani, kamor teče lava. Japonski meteorologi pa so posvarili pred možnostjo tsunamija.

Vulkan Semeru je nazadnje bruhal natanko pred letom dni, takrat je umrlo 51 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih, saj je bližnje vasi zalilo blato. Evakuirali so več kot deset tisoč prebivalcev in trajno preselili skoraj tri tisoč gospodinjstev.

Indonezija ima sicer 142 vulkanov, kar 8,6 milijonov ljudi živi v radiju desetih kilometrov od kraterja enega od njih.