skoraj 30 let za rešetkami

Skrajni desničar, zagovornik apartheida, zaboden tik pred izpustom

R.T.
29. 11. 2022, 19.47
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 19.53
Deli članek:

Sojetnik naj bi ga skušal zabosti v srce. Poljski priseljenec ostaja pri življenju.

Profimedia
Spomenik Chrisu Haniju

V južnoafriškem zaporu je bil zaboden desničarski skrajnež, ki je pokončal borca proti apartheidu Chrisa Hanija.

Janusz Walus je bil tik pred pogojnim izpustom, potem ko je za rešetkami preživel skoraj tri desetletja. Zabodel naj bi ga sojetnik, 69-letnikovo stanje pa je stabilno.

Pred njegovim domom

Walus je Hanija ustrelil leta 1993, da bi preprečil nastop demokratične oblasti, ki je nadomestila vladavino belopolte manjšine. Hanija je po priljubljenosti prekašal le Nelson Mandela. Walus ga je aprila 1993 z neposredne bližine ustrelil pred njegovim domov, ko je šel po časopis.

Po aretaciji so ga obsodili na smrt. Ko so smrtno kazen v Republiki Južna Afrika ukinili, so mu jo spremenili v doživljenjsko.

Ne bodo ga izgnali

Walusovemu pogojnemu izpustu sta goreče nasprotovala Hanijeva vdova Limpho in južnoafriška vlada. Vendar pa je vrhovno sodišče 21. novembra presodilo, da ga morajo izpustiti v 10 dneh, saj da je odločitev ministra za pravosodje, da mu ne omogoči pogojnega izpusta, iracionalna.

Walus je sicer poljski migrant, ki je leta 2017 ostal brez južnoafriškega državljanstva. Vendar pa ga ne bodo deportirali, da bi se izognili nemirom.

Britanski BBC poroča, da je napadalec Walusa skušal zabosti v srce.

V soboto, nekaj dni pred napadom, so vandali na pokopališču, kjer je pokopan Hani, onečastili njegov spomenik.