Prazniki v Ukrajini

Kijev z božičnimi drevesci kljubuje Putinovim napadom: "Ne boste nam ukradli božiča!"

E. J.
29. 11. 2022, 07.56
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 08.23
Deli članek:

Kot je povedal župan Kijeva Vitalij Kličko, bodo postavili energijsko najbolj varčna drevesca.

profimedia
V Kijevu letos ne bo množičnih zbiranj in silvestrovanj.

Kijev namerava postaviti božična drevesca brez lučk po vsem poškodovanem mestu v kljubovanju ruskim napadom na infrastrukturo, zaradi katerih so deli mesta ostali brez elektrike, so povedali uradniki. "Nihče ne bo odpovedal novega leta in božiča, v mestu mora vladati vzdušje dobrodošlice," je v intervjuju za tiskovno agencijo RBC-Ukrajina dejal župan Kijeva Vitalij Kličko.

profimedia
Župan Kijeva Vitalij Kličko pravi, da Kijevčani ne bodo ostali brez prazničnega vzdušja.
"Ne moremo dovoliti, da nam Putin ukrade božič," je dejal Kličko. Sergej Kovalenko, glavni izvršni direktor podjetja YASNO, ki Kijev oskrbuje z elektriko, je na Facebooku sporočil, da bodo drevesca zaradi varčevanja z elektriko brez razsvetljave in girland. "Energijsko najbolj odgovorna novoletna in božična drevesca bodo, a vseeno, za vse nas," je zapisal Kovalenko. Kličko je dejal, da ne bo množičnih zborovanj ali koncertov, kot je običajno na silvestrovo. Mestna podjetja bodo sponzorirala drevesa po vsem Kijevu, vključno s Sofijskim trgom v starem delu mesta.

profimedia
Tako so za praznike okrasili Kijev lansko leto - letos bo okrasitev brez lučk.
Prekinitve elektrike in ogrevanja zaradi ruskih napadov

"Posebna božična drevesca bodo, saj bodo naše otroke spominjala na novoletno razpoloženje," je povedal župan. Rusija že od začetka oktobra z raketami cilja ukrajinsko energetsko infrastrukturo, komunalna podjetja pa se trudijo obnoviti oskrbo z električno energijo v prestolnici.

V mestu, ki je imelo pred vojno 2,8 milijona prebivalcev, se v zimskem mrazu boj nadaljuje s prekinitvami dobave elektrike in centralnega ogrevanja.