Mrtva točka

Pogajanja o zdravniških plačah: vlada in Fides pred "totalno vojno"?

S.R./STA
29. 11. 2022, 05.56
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 06.01
Deli članek:

Če jim danes ne bo uspelo doseči dogovora, bo sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides predvidoma znova zaostril sindikalne aktivnosti.

Bobo
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Glavni stavkovni odbor Fidesa je po pogajanjih z vlado prejšnji teden ocenil, da so pogajanja o zdravniških plačah na mrtvi točki. Danes dopoldne jih čakajo odločilna pogajanja, v okviru katerih poskušajo z vladno stranjo doseči dogovor.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in ga vlada do danes torej ne bo spremenila. Po prejšnjih pogajanjih je napovedal, da bodo sindikatom do danes posredovali dodatne informacije o metodologiji, na podlagi katere je vlada pripravila ponudbo.

A naj bi medtem vladna stran, tako so v ponedeljek navedli pri Fidesu, priznala, da so napačno interpretirali predstavljene ocene finančnih učinkov. Zato pričakujejo, da bodo na današnjih pogajanjih lahko poiskali rešitve za ustrezno umestitev zdravniških in zobozdravniških delovnih mest v približnih finančnih okvirih, ki jih je v pogajanjih predstavila vladna stran.

Po pogajanjih bo ob 13. uri sledila novinarska konferenca, na kateri bosta sodelovala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Pričakovati je, da se bo Bešič Loredan odzval tudi na očitke Fidesa, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".