Dodatna novačenja in izredno stanje po celi Rusiji

Nov val mobilizacije v Rusiji nastopi po novem letu; v vojno naj bi poslali še dva milijona mož

E. J.
26. 11. 2022, 17.22
Posodobljeno: 26. 11. 2022, 17.36
Deli članek:

Valerij Solovej, nekdanji profesor na moskovskem inštitutu za mednarodne odnose, trdi, da se hkrati načrtuje tudi uvedba izrednega stanja.

profimedia
Med naborniki bodo zdaj tudi ženske.

Putin bo morda kmalu mobiliziral še dva milijona vojakov, vključno s 300.000 ženskami, v obupanem poskusu zmage v vojni proti ukrajinskim silam. Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika, je sicer zanikal, da bi lahko prišlo do večje mobilizacije na nedavnem srečanju Putina z ruskimi materami, katerim so sinovi padli v Ukrajini. A ker Putin še vedno zavrača podpis potrebnega odloka za končanje tega sedanjega vala mobilizacije, to spodbuja nadaljnje govorice, da jih bo še več. Ruski viri špekulirajo, da bodo sledila dodatna novačenja, saj Rusija doživlja ponižujoče poraze v Ukrajini, piše Jutarnji list

Dva milijona in razširitev izrednega stanja

Telegram poroča, da se Putinu zdi "dovolj" za zmago, da v vojno povabi še dva milijona ljudi, od tega približno 300.000 žensk." "Veliko število žrtev med mobiliziranimi bo le zbližalo rusko družbo in okrepilo sedanji režim, ne glede na to, ali bo rezultat zmaga ali poraz," je prepričan predsednik.

profimedia
"To se dogaja v času, ko so se ruski ujetniki prisiljeni bojevati tudi v Ukrajini, oblasti pa jim v primeru zavrnitve grozijo z daljšimi kaznimi in udarci," poročajo mediji.
Nekdanji profesor na prestižnem moskovskem inštitutu za mednarodne odnose Valeri Solovej je povedal, da nameravajo po praznovanju novega leta mobilizirati ne 300.000, 400.000 ali 500.000, ampak do dva milijona ljudi, med njimi 300.000 žensk. Poleg tega trdi, da je mobilizacija predvidena hkrati z uvedbo izrednega stanja. Opozoril je tudi, da bi bilo treba vojno stanje razširiti bodisi na celotno Rusijo bodisi na pomemben del njenega ozemlja, vključno z ’glavnima’ ruskima mestoma Moskva in Sankt Peterburg.

Zapornike pošiljajo nazaj na fronto

"To se dogaja v času, ko so se ruski ujetniki prisiljeni bojevati tudi v Ukrajini, oblasti pa jim v primeru zavrnitve grozijo z daljšimi kaznimi in udarci," piše Jutarnji list.

Skupna populacija zapornikov v Rusiji se je namreč v pičlih dveh mesecih zmanjšala za 23.000 in Putin jih poskuša čim več poslati na fronto. V bojih v Ukrajini je padlo okoli 500 ujetnikov, uradna razlaga Kremlja pa je, da so se v zameno za svobodo po vojni prijavili "prostovoljno". Viri pravijo, glede na informacije, zbrane iz pripovedi svojcev, da je nemogoče zavrniti, ker "če bi zaporniki to storili, bi lahko izginili."

Vsekakor se zdi, da je nova mobilizacija zelo verjetna že januarja, glede na to, da se razmere na ukrajinskih bojiščih ne odvijajo v smeri, ki jo pričakuje Kremelj.