Drama v ukrajinski nuklearki

»Brez denarja, bencina, tople vode, svetlobe, a ne brez svobode«

S.R.
21. 11. 2022, 14.13
Deli članek:

V Ukrajini so v teh dneh vse oči uprte v dogajanje v Donbasu, kjer potekajo srditi spopadi, in največjo jedrsko elektrarno v Evropi v Zaporožju.

Profimedia
Volodimir Zelenski je narod nagovoril ob dnevu dostojanstva in svobode.

»Lahko ostanemo brez denarja. Brez bencina. Brez tople vode. Brez svetlobe. A ne brez svobode,« je v nagovoru ob današnjem dnevu dostojanstva in svobode dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je poudaril, da bo Ukrajina zdržala in zmagala.

Po nedavnem ruskem umiku iz Hersona večina bojev poteka na vzhodu v Donbasu, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk. Zlasti v Donecku ukrajinske položaje neusmiljeno bombardira ruska artilerija, ukrajinska vojska pa na drugi strani v Lugansku še naprej utrjuje svoje položaje ter išče priložnosti, da bi prodrla naprej in osvobodila še več ozemlja. Najboljše možnosti se jim ponujajo na območju mest Svatove in Kremina, kjer ruska vojska le s težavo ohranja svoje obrambne položaje.

Zelenski se je danes za žrtve, ki jih terja vojna, globoko poklonil celotnemu narodu. Zahvalil se je tako vojakom kot drugim akterjem, vključno z gasilci, reševalci, učitelji, ki poučujejo prek spleta, vaščani, ki kuhajo za vojsko, krojači, ki šivajo uniforme, in kmeti, ki kljub velikemu tveganju še naprej orjejo zemljo. Dejal je, da se je v zadnjem letu veliko spremenilo, »na ozemlju so se pojavili kraterji. V naših mestih in vaseh so cestne blokade in protitankovske zaščite. Naše ulice so morda temne. Naši domovi so morda hladni. Spremembe so številne, a najpomembnejša stvar se ni spremenila, saj najpomembnejša stvar ni zunaj, temveč znotraj. In ostaja nespremenjena. Zato bomo zdržali.«

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje.

Kdo obstreljuje jedrsko elektrarno?

Jedrska elektrarna Zaporožje, največja nuklearka v Evropi, ki je že od začetka marca letos pod nadzorom ruske vojske in v kateri še vedno deluje ukrajinsko osebje, je bila ta konec tedna znova na udaru več napadov, a obe strani obstreljevanja obtožujeta druga drugo. Kot so pojasnili pri Mednarodni agenciji za atomsko energijo (IAEA), so eksplozije poškodovale tako zgradbe kot opremo, a na srečo med temi ni bilo infrastrukture, ki je »kritična« za jedrsko varnost in zaščito.

Po navedbah generalnega direktorja IAEA Rafaela Grossija se sile, ki so odgovorne za obstreljevanje, »igrajo z ognjem.« Poudaril je, da se mora to nemudoma končati, saj je bilo nekaj eksplozij tudi blizu reaktorjev. »Govorimo o metrih, ne kilometrih.« Sicer pa naj bi v »manj kot 40 minutah zabeležili več kot ducat eksplozij.« Strokovnjaki IAEA so še pojasnili, da je škoda nastala na več mestih, vključno s shrambo radioaktivnih odpadkov, sistemi hlajenja in električnim kablom do enega od reaktorjev. »Kdor koli obstreljuje jedrsko elektrarno Zaporožje, tvega zelo veliko in kocka z življenji številnih ljudi.« Ekipa strokovnjakov IAEA naj bi škodo na nuklearki ocenila še danes. Ni sicer znano, kako bodo pri tem uspešni, saj so iz ruske državne agencije za nadzor jedrskih elektrarn Rosenergoatom že sporočili, da jim bodo dostop do nuklearke omejili samo na najnujnejše lokacije.

Zaskrbljenost nad dogajanjem so že izrazili v Kremlju, kjer s prstom kažejo na Ukrajino. »Vse države sveta pozivamo, naj uporabijo svoj vpliv, da bodo ukrajinske sile s tem prenehale,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimtrij Peskov, ki je obstreljevanja obtožil Ukrajino. Na drugi strani je ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom Rusijo že večkrat obtožil »jedrskega izsiljevanja,« saj da nenehno bombardirajo daljnovode, ki nuklearki zagotavljajo elektriko.

Jedrska elektrarna se sicer nahaja na levem bregu reke Dneper, desni breg, vključno z regionalno prestolnico Herson, pa je od ruskega umika v celoti ukrajinski. Na območju jedrske elektrarne si čez pribiližno 10 kilometrov široko reko »iz oči v oči« zreta mesti Enerhodar, ki so ga okupirali Rusi, in Nikopol, ki je ostal v rokah Ukrajine. Nuklearka je pred rusko invazijo zagotavljala približno petino ukrajinske električne energije, zaradi obstreljevanja pa se je morala za svoje delovanje že večkrat zanašati na zasilne dizelske generatorje. Reaktorji so sicer zaustavljeni, a jedrsko gorivo vseeno potrebuje hlajenje, za katerega je seveda potrebna elektrika.