ekstremna aktivnost

Vse kaže, da bo izbruhnil silak med ognjeniki

R.T.
21. 11. 2022, 13.53
Deli članek:

Na Kamčatki ni bolj aktivnega ognjenika.

Profimedia
Šiveluč leta 2013

"Ekstremna aktivnost" se v zvezi z brbotanjem magme v nedrjih ruskega ognjenika Šiveluč poroča te dni. Kot so sporočili vulkanologi s Kamčatke, na Ruskem Daljnem vzhodu grozi silovit izbruh – nivo lave narašča, v fumaroli zaznavajo precejšnjo aktivnost, slišati je eksplozije.

Ob tem so posvarili, bi lahko v vsakem trenutku iz ognjenika izbruhnil vulkanski pepel, in sicer od 10 do 15 kilometrov visoko. Kar pomeni, da ni pred izbruhom varen niti letalski promet.

Kupola ognjenika po vsej svoji površini žari od vročine, po pobočjih pa se valijo plazovi s tisoč stopinjami Celzija. Pretekle izkušnje dajejo vedeti, da je mogoče takšno stanje opazovati pred močnim izbruhom.

Šiveluč je s 3283 metri nadmorske višine ne le eden od največjih ognjenikov na ruskem polotoku Kamčatka, temveč tudi eden od najbolj aktivnih. V zadnjih 10.000 letih naj bi izbruhnil 60-krat, nazadnje je v siloviti maniri izbruhnil leta 2007, kažejo podatki ameriške vesoljske agencije Nasa.

Najbližja naselbina je od ognjenika, ki je za katastrofalni izbruh nazadnje poskrbel leta 1957, oddaljena približno 50 kilometrov.