Dražje tudi usnje

Ste opazili, da so se prejšnji mesec podražila oblačila?

P.K./STA
21. 11. 2022, 12.01
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 12.23
Deli članek:

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so oktobra v povprečju ostale na septembrskih ravneh. Na letni ravni so se medtem zvišale za več kot petino, pri čemer je bilo treba za energente odšteti skoraj še enkrat več kot oktobra lani, ugotavljajo na Statističnem uradu RS.

Dreamstime
Z oblačila plačamo skoraj tri odstotke več.

Oktobra so se proizvodi za široko porabo podražili za 0,5 odstotka in proizvodi za investicije za 0,1 odstotka. Pocenili pa so se energenti in surovine, in sicer so bili za 1,1 oz. 0,2 odstotka cenejši kot septembra.

Najizraziteje so se oktobra zvišale cene v proizvodnji oblačil (za 2,9 odstotka). Sledile so podražitve v proizvodnji usnja, usnjenih in sorodnih izdelkov (za 2,4 odstotka) ter proizvodnji pohištva (za 1,2 odstotka).

Od lani do letos 2o odstotkov višje cene

Dreamstime
Najbolj so se v letni primerjavi zvišale cene v oskrbi z električno energijo in to kar za 127,8 odstotka.

Po drugi strani so se cene v proizvodnji kovin znižale za 2,4 odstotka, v oskrbi z električno energijo za 1,4 odstotka, v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa pa za 0,7 odstotka. Proizvodi za prodajo na domačem trgu so bili oktobra za 0,3 odstotka dražji kot septembra, cene proizvodov za prodajo na tujih trgih pa so bile nižje za 0,3 odstotka.

Od tistih v oktobru 2021 pa so bile cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih v letošnjem desetem mesecu višje za 20,6 odstotka, še ugotavljajo statistiki. Energenti so se v tem času podražili za 96,4 odstotka, surovine za 20,9 odstotka, proizvodi za široko porabo za 13,5 odstotka in proizvodi za investicije za 10,0 odstotka.

Najbolj so se v letni primerjavi zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 127,8 odstotka). Sledile so podražitve v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 40,7 odstotka), proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 37,8 odstotka) ter tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za 27,7 odstotka). Nižje kot pred letom pa so bile te cene v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka).

Proizvodi za prodajo na domačem trgu so se od lanskega do letošnjega oktobra podražili za 25,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 16,0 odstotka.