V ZDA priznavajo 'naključne' volitve

Cifra ali mož? Župana v Kentuckyju izbrali z - metom kovanca!

E. J.
14. 11. 2022, 11.30
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 12.00
Deli članek:

Kar 28 zveznih držav v primeru neodločenega izida zmagovalca volitev za župana določi z žrebom ali kakšnim drugim naključnim postopkom, odvisno od domišljije šerifov..

ABC News/zajem slike
Nov župan mesta Butler s približno 600 prebivalci v Kentuckyju je s pomočjo kovanca postal Mason Taylor. Zakon Kentuckyja namreč določa, da v primeru neodločenega izenačenja o zmagovalcu odloča žreb. In to ni edina zvezna država v ZDA, ki uporablja takšne metode za izbiro zmagovalca volitev.

Tekma za župana majhnega mesta v Kentuckyju se je končala neodločeno, tako da je o zmagovalcu odločal met kovanca. 25-letni Mason Taylor  je bil izbran za naslednjega  župana mesta Butler po zmagi v metu kovanca, poroča ABC News.

Taylor in sedanji župan Greg McElfresh sta na torkovih volitvah dobila 55 glasov. Tretji kandidat Joshua McGriffin je prejel 15 glasov. Zakon Kentuckyja določa, da v primeru neodločenega izenačenja o zmagovalcu odloča žreb, kar pomeni, da se zmagovalec izbere naključno. V skladu s tem so uradniki okrožja Pendleton vrgli kovanec, da bi določili, kdo bo vodil mesto s približno 600 prebivalci.

Šerif okrožja Pendleton je podelil 'moža' McElfreshu, 'cifro' pa Taylorju, preden je vrgel kovanec. "Kovanec je približno trikrat obkrožil tla in se zavrtel, nato pa je le pristal na pismu in močno sem vzdihnil," je povedal zmagovalec Taylor.

ABC News/zajem slike
Zmagovalca v domu delegatov v Virginiji na volitvah leta 2017 so določili z žrebanjem imena iz keramične sklede.
Ta metoda ni bila uporabljena prvič

Novoizvoljeni župan je član mestnega sveta Butler in dela kot gasilec in bolničar. Trdi, da ima dobro izdelano strategijo razvoja svojega mesta. "Ljudem želim zagotoviti, da bodo moje vizije mesta ostale enake obljubam iz kampanje, ki sem jih izpolnil," je dejal.

Taylor želi mesto geografsko razširiti in trdi, da bo iskal nepovratna sredstva za povečanje proračunskih prihodkov. "Vendar želim tudi narediti mesto Butler za kraj, kjer bodo lahko odraščali moji otroci in otroci mojih otrok," je dejal Taylor, čigar družina že generacije živi v mestu na severu Kentuckyja.

Taylor je potrdil, da to ni prvič, da je mesto uporabilo met kovanca, da bi rešilo izenačenje, saj je bila metoda uporabljena že na volitvah v mestni svet leta 2018.

ABC News/zajem slike
Lani so zmagovalca izenačene tekme za mestni svet v Portlandu v državi Maine določili tako, da so iz lesene sklede izžrebali ime.
Zmagovalca izberejo z enim od naključnih postopkov

Nacionalna konferenca državnih zakonodajalcev je navedla, da kar 28 zveznih držav v primeru neodločenega izida zmagovalca določi z žrebom ali kakšnim drugim naključnim postopkom.

Lani so zmagovalca izenačene tekme za mestni svet v Portlandu v državi Maine določili tako, da so iz lesene sklede izžrebali ime.

Zmagovalca spornega sedeža v domu delegatov v Virginiji na volitvah leta 2017 so določili z žrebanjem imena iz keramične sklede.