Skrivnosti onostranstva

Ob smrti nas na drugem svetu čaka ...

Neja Kralj
14. 11. 2022, 11.16
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 11.17
Deli članek:

Po raziskavi, v kateri je sodelovalo 63 pacientov, ki so okrevali po srčnem napadu, se je 7 pacientov spomnilo svojih misli iz stanja navidezne smrti. Eden od njih je opisal prihod do meje, od koder ni povratka, drugi spokojni občutek, tretji celo skok z gore.

dk
Tik pred smrtjo človek ne čuti bolečine.

Znani nogometaš Fabrice Muamba, ki je se je zrušil med tekmo in komaj preživel srčni napad, se je odločil, da bo svojo nenavadno izkušnjo 'z druge strani življenja' delil z javnostjo. Nekaj časa je bil klinično mrtev, a se je na srečo uspel vrniti ter pojasniti, kako je doživljal trenutke smrti na tako imenovani drugi strani. Najprej je začutil vrtoglavico, zadnje, česar se spominja, pa je slika Scotta Parkerja iz Tottenhama. Zatem ga je zagrnila tema, podobna tisti, v kateri se utapljamo med spanjem. Ob tem ni čutil nobene bolečine.

bstaja nešteto definicij kliničnih smrti, vključno s svetlobo na koncu tunela. Najstarejši opis sega v 18. stoletje, podal pa ga je nek francoski farmacevt, ki se je spominjal močne in čiste svetlobe, zaradi katere je mislil, da je v raju. Skoraj v vseh opisih je prisotna bolj ali manj intenzivna svetloba.

##IMAGE-212493##

Znanstveni raziskovalec, dr. Sam Parnia je s svojimi sodelavci zavzel bolj objektiven pristop. Pred 15 leti je njegova ekipa v času enega leta opravila pogovore s 63 pacienti iz bolnišnice Southampton, ki so okrevali po srčnem napadu. Med njimi jih je bilo sedem, ki so se spomnili svojih doživetij iz časa, ko so bili klinično mrtvi.

Eden je opisoval pot do meje med tem in onim svetom, drugi je čutil popolno spokojnost, tretji pa je skočil z gore. Resda se jih ni prav veliko spomnilo svojega obsmrtnega doživetja, vendar pa so znanstveniki dokazali, da so imeli prav oni najvišji nivo kisika v krvi in zato tudi boljše kognitivne sposobnosti.

V novejši tovrstni raziskavi, ki so jo opravili v 15 ameriških in evropskih bolnišnicah, sta imela dva pacienta občutek, da zapuščata svoje telo. Eden je v času klinične smrti slišal žensko, ki ga je klicala s stropa. Ko se ji je pridružil, je pod sabo zagledal svoje telo in zaslišal glas: »Reanimirajte pacienta.« Videl je medicinsko sestro in plešastega moškega v modrih uniformah. Nek drugi pacient pa se je spomnil, da je s stropa opazoval svoje telo na postelji, sestro, ki mu je masirala prsi, in zdravnike, ki so ga intubirali.

Čeprav v nobeni raziskavi niso mogli stoodstotno dokazati, da so ti ljudje resnično doživeli posmrtno izkušnjo, so znanstveniki vsaj potrdili nekaj, kar so ugotavljali že v preteklosti. Tik pred smrtjo človek ne čuti bolečine, sama smrt pa v najslabšem primeru predstavlja prehod v ničnost.