Tablice in zamenjava

Dramatični Vučić odpovedal odhod v tujino, Srbi na Kosovu govorijo o najtežjih dnevih

G.G.
4. 11. 2022, 11.22
Posodobljeno: 4. 11. 2022, 11.27
Deli članek:

Razmere na Kosovo se še niso umirile. Srbski premier Aleksandar Vučić je celo odpovedal udeležbo na podnebni konferenci.

Profimedia
/

Za vročo kri so z zahtevo o preregistraciji srbskih vozil poskrbele kosovske oblasti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je pogovoril s Srbi na Kosovu.

Kosovske oblasti so 1. novembra začele preverjati, če so vozniki, ki imajo vozila registrirana na Kosovu, zamenjali tablice. Kdor tega ni storil, je prejel opomin, čez tri tedne sledijo denarne kazni, po 21. aprilu pa bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.

Srbi na Kosovu so besni. Menijo, da gre za šikaniranje. Za kapljo čez rob je poskrbela menjava regionalnega direktorja Severne Mitrovic Nenada Đurića, za kar po mnenju srbskih predstavnikov na Kosovu premier Kosova Albin Kurti naj ne bi bil pristojen.

V Kosovsko Mitrovico se je včeraj odpravil srbski predsednik Vučić, do zgodnjih jutranjih se je pogovarjal z lokalnimi srbskimi oblastniki. Za Blic je eden od njih povedal, da bo naslednjih 72 ur najtežjih v zadnjih 10 letih.

Vučić je medtem odpovedal udeležbo na podnebni konferenci COP27, ki jo bo od 6. do 18. novembra gostil egiptovski Šarm el Šejk. V soboto naj bi prisostvoval seji vlade, na kateri naj bi člane vlade seznanil z razmerami na Kosovu.