Spor glede tablic

Vučić ukazal, naj sestrelijo kosovske drone, ki "vohunijo" na srbski strani

G.G./STA
1. 11. 2022, 20.27
Deli članek:

Na Kosovo so oblasti kljub opozorilom EU in ZDA začela opozarjati voznike, ki imajo na svojih vozilih še vedno srbske registrske tablice.

Profimedia
Do zgodnjega popoldneva so kosovski uradniki samo na mejnem prehodu Jarinje izdali 40 opozoril.

Srbi na severu Kosova nasprotujejo odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu te zamenjati z oznakami Kosova. Do zdaj je le nekaj Srbov preregistriralo svoja vozila.

Vlada v Prištini je rok za preregistracijo vozil, ki bi se iztekel v ponedeljek, podaljšala do 21. aprila 2023, implementiran pa bo v več fazah. Kot je v petek dejal kosovski premier Albin Kurti, so odločitev sprejeli kot odgovor na povečano mednarodno "občutljivost" za mir in varnost na Kosovu. 

Med 1. in 21. novembrom bodo prebivalci, ki ne bodo preregistrirali vozil, prejeli opomin, med 21. novembrom in 21. januarjem bodo kršiteljem izdali denarne kazni, od takrat do dokončnega izteka roka pa bodo lahko koristili poskusne tablice. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.

Odziv Srbije

Na opozarjanje voznikov se je nemudoma odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić. Vojski je ukazal, da je zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti. Srbski obrambni minister Miloš Vučević je v gostovanju na TV Happy dejal, da Srbija zagovarja dialog, a tudi, da je vojska pripravljena izvršiti vsak ukaz predsednika Vučića, ki je po ustavi njen vrhovni poveljnik, da bi zaščitila "vse državljane Srbije, vključno s Srbi na Kosovu".

Blic poroča, da so popoldne na območju vojašnice v okolici Raške prileteli neznani droni. Preventivno so poleteli srbski migi, kmalu zatem so droni zapustili zračni prostor Srbije. Vučić naj bi ukazal, da jih sestrelijo, če se ne bi umaknili, ali če ponovijo kršitev srbskega zračnega prostora.

Priština ni upoštevala predlog EU in ZDA

Srbske oblasti vztrajajo, da namere Prištine niso v skladu z dosedanjimi dogovori in da Kosovo ni upoštevalo priporočil Bruslja in Washingtona, ki sta svetovala, naj ukrep prestavijo za 10 mesecev, v tem času pa bi se lahko z Beogradom dogovorili o sprejemljivi rešitvi.