Več zgodbic

Kaj se je zgodilo z nekdanjim šahovskim prvakom?

R.T.
1. 11. 2022, 08.13
Posodobljeno: 1. 11. 2022, 08.27
Deli članek:

71-letni Anatolij Karpov je bil v ponedeljek sprejet v bolnišnico v Moskvi. Kaj ga je pripeljalo tja, še ni povsem jasno.

Profimedia
Anatolij Karpov vleče potezo leta 2008.

Zaradi hudih poškodb glave so Karpova dali v umetno komo. Do bolnišnice so ga pripeljali z reševalnim vozilo. Takrat je že bil nezavesten, domnevno tudi v alkoholiziranem stanju.

Razlage, kako je prišlo do teh resnih poškodb, so si različne.

Podjetnik Andrej Kovalev pravi, da so Karpova našli nezavestnega v bližini stavbe, v kateri je ruski parlament (Duma). Prepričan je, da ni padel, ampak so ga napadli in prebunkali.

Bolj skopa z informacijami je njegova hči Sofia. Z javnostjo je delila stavek, da so njenega očeta našli nezavestnega na njegovem domu. Dodala je, da so ga neznanci napadli že prejšnjo soboto.

Še manj zanesljive pa so čenče po ruskih družabnih omrežjih, kjer se navaja tudi možnost, da se ga je Karpov napil, torej ga je »napadel« le alkohol.

Karpov je večkrat svetovni šahovski prvak, najbolj legendarni pa so njegovi dvoboji s takrat mladim Garijem Kasparovom. Politično sta si ta dva velemojstra na nasprotnih bregovih. Medtem ko je Kasparov oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je Karpov podpornik in član Putinove stranke in poslanec v Dumi.