Črn dan za Vladimirja Putina

Ruske čete bežijo, pomorska blokada Črnega morja prebita

Ž.K.
31. 10. 2022, 18.35
Posodobljeno: 31. 10. 2022, 19.34
Deli članek:

Turčija in Združeni narodi so se postavili po robu Rusiji in omogočili preboj ruske blokade na Črnem morju.

Profimedia
Še očala, potem pa nekaj strelov.

V Moskvi po današnjem dnevu zagotovo ne odpirajo šampanjcev, saj se njihove sanje o osvojitvi Ukrajine vedno bolj spreminjajo v prah. Po poročanju oblasti iz Kijeva naj bi zgolj v bitkah, ki so potekale v zadnjih 24 urah Rusi izgubili več kot 1000 vojakov. Navedbe sicer niso potrjene, a več različnih virov navaja, da so ruske sile na jugu kjer se pripravlja velika bitka za Kherson že utrpele ogromne izgube. Velika evakuacija civilnega prebivalstva iz tega območja se je zaključila in s strahom lahko pričakujemo, kdaj se bo razvnel hud boj. Na socialnih omrežjih med tem krožijo posnetki ruskih vojakov, ki naj bi panično bežali iz tega območja.

Še bolj trpke novice za Putina pa prihajajo iz Črnega morja, ki ga je danes kljub blokadi, ki so jo napovedali Rusi poskuša zapustiti 14 tovornih ladij. Pot ladij je vidna na spletnih straneh za sledenje ladjam vesselfinder.com in marinetraffic.com. Po podatkih ZN so bili med njimi tovorna ladja African Robin s pšenico, tovorna ladja SK Friendship s sojo in ladja Sealock z grahom. Ukrajinsko ministrstvo dodaja, da je pristanišče zapustila tudi ladja Ikaria Angel, ki jo je najel Svetovni program za hrano in je bila natovorjena s 40.000 tonami pšenice, namenjene Etiopiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem obljubil, da si bo njegova država še naprej prizadevala za izvoz žita. Turški obrambni minister Hulusi Akar pa se namerava danes pogovoriti z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem glede ruskega odstopa od sporazuma o žitu. "Izvoz žita iz Ukrajine se mora nadaljevati. Prekinitev te pobude ne bo koristila nikomur, temveč bo zgolj prizadela celotno človeštvo," je dejal Akar. Prav drža Turčije, ki ima v Črnem morju daleč največjo floto, naj bi bila razlog, da ruska blokada ni zdržala niti en dan. 

V luči tega so ruske oblasti danes opozorile, da bi bilo nadaljnje izvajanje sporazuma brez sodelovanja Moskve nevarno. "V razmerah, ko Rusija govori o nezmožnosti zagotavljanja varnosti plovbe na teh območjih, je takšen dogovor težko izvedljiv in dobi drugačen značaj, veliko bolj tvegan in nevaren," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prav tako je povedal, da je Moskva pripravljena izplačati nadomestilo državam prejemnicam, ki bodo zaradi odstopa Rusije od sporazuma prejele manj žita. Ruska vojska pa je zvečer sporočila, da od Kijeva zahteva zaveze, da koridorja za izvoz žita ne bodo uporabljali v vojaške namene. Dokler teh zagotovil ne bo, ni mogoče zagotoviti varnosti na območju, je rusko obrambno ministrstvo zapisalo na Telegramu.

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal, da sporazuma brez Rusije ni mogoče izvajati in da ne bodo dovolili neovirane plovbe ladij, ne da bi jih pregledali. Med tem ko se konvoju 14 ladij ruska mornarica ne približuje, pa naj bi izstreili več projektilov na manjši vlačilec, ki je prevažal tovor žita, pri čemer naj bi umrli dve osebi.

Julijski sporazum za izvoz ukrajinskega žita je omogočil deblokado izvoza ukrajinskega žita in velja za ključnega za preprečevanje prehranske krize po svetu, ki jo je sprožila vojna v Ukrajini. V skladu z dogovorom je Ukrajino zapustilo že več kot devet milijonov ton žita.

"Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča niti ne smejo biti talke. Hrana mora iti naprej," je danes tvitnil koordinator ZN za črnomorsko žito Amir M. Abdula,