Poletje za vedno?

Znano, zakaj je te dni tako hudičevo vroče

Žiga Kariž
31. 10. 2022, 14.11
Posodobljeno: 31. 10. 2022, 17.55
Deli članek:

Kljub temu, da nam vsem prijajo topli sončni dnevi pa je jasno, da gre za ta letni čas zelo nenavaden pojav. Vremenoslovci razkrivajo kaj se dogaja.

twitter
Prikaz temperatur v EU v zadnjih dneh.

Celotna Evropa se sooča s temperaturami, ki bi bile bolj primerne za konec avgusta ali začetek septembra kot pa pozne oktobrske dni. Za konec oktobra oziroma začetek novembra je veljalo, da se je v naše kraje prikradla že prava zima, gospe pa naj bi prav za praznik prvega novembra iz omar potegnile krznene plašče ali pa si okoli vratu odele kakšno lisičje krzno.

Naravno krzno že dolgo ni več moderno, temperature pa so vsako leto višje. Temperature zadnje dni presegajo 25 stopinj, celo morje jih ima še preko 20. Kampi v Istri in na bližnjih otokih, ki so odprti celo leto so te dni zasedeni do zadnejega kotička. V Avstriji so v kraju Kolomansberg v oktobru zabeležili celo noč, ko se temperatura ozračja ni spustila pod 20,4 stopinje, kar je značilno za tropsko podnebje.

Kje je razlog za toplo vreme?

Kot je zaslediti v objavah vremenoslovcev, naj bi se na sredini Atlantika vzpostavil vrtinec nizkega zračnega pritiska, zaradi česar naj bi vetrovni stržen (Jet stream), ki vodi skozi severno Afriko »zavil« s svoje poti in zajel celotno Evropo. Vremenskega pojava naj bi bilo konec v prihodnjih dneh, ko lahko pričakujemo večje ohladitve in prihod pozno jesenskega mraza.