Šokantno

Kupi hrane iz socialne pomoči odvrženi v gozdovih!

Ž.K.
31. 10. 2022, 09.57
Posodobljeno: 31. 10. 2022, 11.01
Deli članek:

Konec prejšnji teden so se v gozdovih po Sloveniji pojavili kupi odvržene hrane. Inšpekcija naj bi bila že obveščena.

Facebook
Enega od kupov zavržene hrane so našli kar na cesti

Na socialnih omrežjih smo lahko prejšnji teden zasledili slike, ki nam ene morejo biti v ponos. Avtorica ene od objav je zapisala:

»Dragi fb prijatelji na pomoč. Včeraj 27.10. med 18.00 in 20.30 je ob cesti v našem gozdu za Piramido je nek SVINJAR odvrgel kuhinjske elemente polne stare suhe hrane(rdeči križ) in nekaj aparatov in posode. Če je kdo opazil, da je kakšen sosed, znanec prenavljal stanovanje in so vam kakšne stvari poznane mi prosim javite, da se ga prijavi policiji. Definitivno pa gre prijava naprej in upamo da se med smetmi najde kar nas privede do krivca

Med tem, ko cene hrane naraščajo in se nam zaradi vojne v Ukrajini morda obeta celo pomanjkanje hrane, jo nekateri mečejo proč. Na slikah je raztreščeno ob gozdni poti videti več kilogramov moke, testenine in riž. Da je gre za izredno zavržno dejanje, kaže tudi dejstvo, da je iz embalaže razvidno, da gre za hrano, ki je v paketih pomoči za tiste najbolj ranljive.

Zgornja objava pa žal ni bila edina. Že naslednji dan so ob eni od dovoznih poti našli, po ocenah najditelja, še okoli 60 kilogramov zavržene hrane prav tako moka, riž in testenine iz paketa pomoči. Glede na objave lahko sklepamo, da se obe najdišči nahajata na štajerskem.

Pogled na hrano zavrženo v gozdu nas seveda močno razburi, a pogosto ob tem pozabimo na dejstvo, da vsak dan zavržemo ogromne količione hran etudi sami. V EU smo v letu 2020 zavrgli kar 57 milijonov ton hrane! Vsak Sovenec pa je v letu 2021 v povprečju zavrgel kar 68 kilogramov hrane. 


V letu 2021 se je v Sloveniji zavrglo 143.254 ton hrane, kar je 0,2 % manj kot leto prej. Delež užitnega dela v odpadni hrani se je po oceni SURS-a  znižal za 2 odstotni točki, in sicer s 40 % na 38 %. Največ (53 %) odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 28 % vse odpadne hrane, v trgovini z živili 10 %, najmanj (9 %) pa so je zavrgli v dejavnosti proizvodnja hrane.  V primerjavi z letom prej je manj odpadne hrane nastalo v trgovini z živili (za 5 %) ter v gostinstvu in strežbi hrane (za 6 %), več pa v proizvodnji hrane (za 24 %) ter v gospodinjstvih (za 1 %).