NOVA ODKRITJA

Cepivo proti raku do leta 2030?

M. T. V.
17. 10. 2022, 09.43
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 09.57
Deli članek:

Ustanovitelja BioNTecha pravita, da bi lahko tehnologijo, uporabljeno proti kovidu, poslali tudi v boj proti raku.

Profimedia
Özlem Türeci in Uğur Şahin

Profesorja Uğur Şahin in Özlem Türeci, soustanovitelja laboratorija BioNTech, ki je izdelalo revolucionarno mRNA oziroma tako imenovano vektorsko cepivo proti kovidu, sta v intervjuju za BBC zatrdila, da sta prišla do znanstvenega preboja, s katerim bi morda lahko kmalu zdravili raka. Prav s prilagojeno mRNA tehnologijo bi lahko ustvarili cepivo, ki bo imunski sistem prepričalo, da napade rakave celice. V svoje odkritje sta tako zelo prepričana, da sta napovedala, da bi cepivo proti raku lahko uporabljali že v nekaj letih, najkasneje pa do leta 2030. »Z našimi znanstveniki smo dosegli več prebojev in bomo nadaljevali z delom na tem.«

Vektorsko cepivo proti kovidu deluje tako, da vsebuje umetno informacijsko RNA, ki v človeške celice prenese 'navodila' v obliki genetskega zapisa, ki telesu omogočijo, da proizvede antigensko beljakovino, ki napade virus, pojasnjuje Evropski portal za cepljenje. Podoben pristop bi lahko deloval tudi proti rakavim celicam, trdita znanstvenika. Cepivo bi namreč vsebovalo genetska navodila za tvorjenje antigenov za raka, vzeli pa bi jih iz proteinov, ki prekrivajo površino tumorskih celic. »Pri vektorskem cepivu je mRNA kot načrt, kako se lotiti sovražnikov, v tem primeru rakavi antigeni ločijo rakave od normalnih celic,« pojasnjuje profesorica Türeci.

Zakonca Şahin in Türeci sta cepivo proti raku razvijala že veliko pred epidemijo, a sta se med njo odločila pomagati pri covidu-19, zdaj pa se zopet posvečata raku in pravita, da na bolnikih preizkušajo že več različnih testnih cepiv, in sicer za raka na črevesju, melanom in druge vrste raka. Jih pa čaka še kar nekaj dela, ker so rakaste celice lahko posejane z različnimi vrstami proteinov, zaradi česar je težko ustvariti cepivo, ki bi delovalo proti vsem rakavih celicam in ne bi napadalo zdravih.