novačijo kaznjence

Zaporniki brez okončin za vojskovanje v Ukrajini dobili ničvredne pomilostitve

R.T.
14. 10. 2022, 21.46
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 21.49
Deli članek:

Ruski ujetniki, ki so jih potegnili iz zaporov, da bi se borili v Ukrajini, so začeli dobivati obljubljene jim »pomilostitve«. Pa so jih res?

Profimedia
Pomiloščeni zaporniki. Stanislav Bogdanov je označen.

Zloglasna skupina Wagner, ki naj bi jo osnoval zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putin Jevgenij Prigožin, že tedne po zaporih novači kaznjence, da bi se borili v Ukrajini.

Tudi rusko obrambno ministrstvo ni sedelo križem rok – osnovali so novo enoto, imenovano Nevihta, ki kaznjencem nudi enake pogoje kot skupina Wagner: šestmesečno pogodbo, plačilo in pomilostitev.

Pričujoče fotografije prikazujejo več pomiloščenih kaznjencev, ki so za sodelovanje v vojni prejeli medalje. Vsaj trije od štirih so brez katere od okončin.

Profimedia
Pomiloščeni zaporniki. Stanislav Bogdanov je označen.

Med njimi je tudi Stanislav Bogdanov, ki se je skupini Wagner zahvalil, ker mu je pomagala najti nov smisel v življenju. Bogdanov je bil brez izkušenj, ko se jim je pridružil.

Bogdanov je obsojeni morilec. Leta 2012 je do smrti potolkel sodnika. Obsojen je bil na 23 let zapora v strogo varovanem zaporu, a jih je odslužil le 10, ko se je pridružil wagnerjancem. Prepričan je, da mu preostanka ne bo treba.

A očitno obstaja velika verjetnost, da so ga potegnili za nos.

Pomilostitve so v pristojnosti predsednika države, postopek pa je zapleten in dolgotrajen, torej več kot pa le list papirja, ki so ga v roke porinili Bogdanovu in njemu podobnim.