Obtožbe o pedofiliji ne potihnejo

Žrtve slovenskega duhovnika iščejo odvetnika v Sloveniji

Roman Tomac
14. 10. 2022, 17.42
Posodobljeno: 15. 10. 2022, 08.58
Deli članek:

Cerkev in krajani so se postavili v bran duhovniku, žrtve si želijo soočenja na slovenskih sodiščih in iščejo pravno zastopstvo.

Youtube, televizija Miklavž
Jože Šömen najbi bil v Sloveniji brez greha

V našem časniku smo pisali o hudih obtožbah, ki letijo na slovenskega duhovnika Jožeta Šömna. Kot je poročal francoski državni medij France24, naj bi kot misijonar v Afriki več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Jože Šömen je med letoma 1992 in 2001, kot misijonar deloval v Demokratični republiki Kongo, največji podsaharski afriški državi, z več kot 80 milijoni prebivalcev. Tam naj bi posilil in spolno zlorabil več dečkov.

France24 je pred nekaj tedni obiskal vas Mooto. Domačini se duhovnika iz Slovenije, ki so ga klicali Joseph oz. Jose (Jože, op. p.), še dobro spomnijo. Snemalni ekipi je Mpia Bobola, mladi domačin, pokazal, kje je duhovnik živel in povedal, kaj mu je storil, ko je imel 14 let. "Povabil me je k sebi, si pred mano slekel hlače, izvlekel svoje spolovilo ter se ga začel dotikati in masturbirati. Tik pred ejakulacijo mi je rekel, naj iztegnem svoji dlani,"je grozljiva izpoved danes odraslega moškega, ki mu je Slovenec zaznamoval življenje. Pred kamero je stopil tudi Jean-Denis Bolil, ki je povedal, da jih je podkupoval z denarjem in drugimi obljubami za molk o posilstvih in zlorabah, plačeval jim je tudi izobraževanje v okoliških šolah.

Policija v Kongu je pobrala izjave kar 11 domnevnih žrtev in še vedno ni zaključila preiskave. Drugače pa je pri nas. Tožilstvo je primer zavrglo zaradi zastaranja, preiskavo je opravila tudi rimsko katoliška cerkev. Kot so nam sporočili v ostrem odzivu, so o zadevi takoj obvestili Kongregacijo za nauk vere v Vatikanu in od nje prejeli odgovor, da se glede na že sprejete in izrečene previdnostne ukrepe počaka na izsledke predhodne preiskave.

Nato so od Dikasterija za nauk vere prejeli obvestilo, da po proučitvi aktov preiskav, ki jih je izpeljal nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro v DR Kongo, omenjeni slovenski klerik ni ničesar zagrešil. "Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Primer je bil zaključen," so povedali.

France24
Ena od domnevnih žrtev spolne zlorabe, v ozadju šola, ki jo je ustanovil Jože Šömen.

Razložili so še, da so škofijskemu duhovniku, ki je bil osumljen storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe, prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu. "Prav tako smo podali prijavo policiji in pisno zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubili vso potrebno pomoč in sodelovanje." Kot že zapisano, so organi pregona primer zavrgli, ker je zastaral, cerkev pa je zavezla stališče, da je duhovnik žrtev lažnivih obtožb.

V naše uredništvo so pisali tudi iz župnijsko-pastoralnega sveta Župnije Slivnica. V ostrem pismu so izrazili prepričanje, da je njihov župnik nedolžen, nas pa so obtožili, da smo ravnali neprofesionalno in tendenciozno. »Na podlagi razpoložljivih informacij in opažanj neprofesionalnega ravnanja nekaterih domačih medijev, ki so v zvezi z obtožbami objavili tendenciozne naslove in niso varovali integritete vseh obravnavanih oseb glede na znane rezultate postopkov, smo člani župnijsko pastoralnega sveta g. župniku predlagali takojšnjo vključitev vseh pravnih poti za zaščito dobrega imena, kar vključuje pripravo javnih izjav za različne deležnike, najem odvetnika in morebitne odškodninske tožbe vseh tistih medijev, ki so v tem primeru ravnali neprofesionalno in tendenciozno.«, so zapisali in dodali, »da je potrebno g. Jožeta Šömna obravnavati kot nedolžnega, razen če se utemeljeno in nedvoumno dokaže drugače.«

Kljub temu, da je kazenski postopek pri nas zaradi zastaranje nemogoče izpeljati, pa bo kot kaže župnik Šömen le imel priložnost, da se sooči s svojimi domnevnimi žrtvami. Novinar časnika Delo Novica Mihajlović, ki je prvi poročal o primeru, je namreč na socialnem omrežju tviter poizvedoval, katero odvetniško pisarno bi lahko priporočili žrtvam duhovnika, da bi jih lahko zastopal v tožbi v Sloveniji.

Mihajlović je v Delu že pred dnevi objavil tudi povzetek pogovora s francoskim novinarjem, ki je v Kongu spoznal domnevne žrtve. Kot je zapisano v članku, je novinar ocenil, da ljudje, ki po vseh teh letih vztrajajo pri obtožbah o zlorabah s strani Jožeta Šömna, ne delujejo kot narkomani, predvsem pa naj bi jim bilo jasno, da jih na koncu njihovega boja ne čaka nikakršna finančna korist.

Novinar je izrazil tudi dvom v temeljitost cerkvene preiskave v Kongu, saj po njegovih podatkih predstavniki cerkve naj ne bi izprašali vseh žrtev, tudi tistih najbolj znanih ne. Francoski novinar Clement Bonnarot je v pogovoru z novinarjem Dela izpostavil tudi dejstvo, da so žrtve morale za to, da so se izpostavile v javnosti, zbrati veliko poguma, saj je v Kongu homoseksualnost še vedno velik tabu. »Ne vidim razloga, zakaj bi se kdo o tem lagal.«, je glede na zapis v Delu dejal francoski novinar.