Vse po načrtu?

Putin razkril, kako se bo nadaljevala vojna v Ukrajini

J.P./STA
14. 10. 2022, 19.45
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 19.49
Deli članek:

Ruski predsednik ne vidi potrebe po dodatni mobilizaciji. Kaj pa po obsežnejših napadih?

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin v Kazahstanu

Ruski predsednik Vladimir Putin je po vrhu Konference o sodelovanju in ukrepih za krepitev zaupanja v Aziji (CICA) v Astani danes dejal, da zaenkrat obsežnejši ruski napadi v Ukrajini niso potrebni. "Za zdaj ni potrebe po obsežnejših napadih. Imamo druge naloge. Za zdaj," je Putin dejal na novinarski konferenci v kazahstanski prestolnici in dodal, da si Moskva ni zadala naloge, da uniči Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je še, da so Rusi v nedavnih napadih v Ukrajini uničili 22 od 29 "tarč" in da bodo "dobil" preostalih sedem. Spomnimo. Začenši s ponedeljkom je Rusija napadla več ukrajinskih mest, kar naj bi bilo povračilo za napad na most, ki Rusijo povezuje s priključenim Krimom.
Putin je še poudaril, da čeprav dogajanje v Ukrajini ni prijetno, invazije ne obžaluje. "Kar se danes dogaja, milo rečeno ni prijetno. A bili bi v isti situaciji, tudi če Rusija ne bi napadla, le da bi bili pogoji za nas slabši. Vse torej počnemo pravilno in pravočasno."

Ni potrebe po dodatni mobilizaciji

Ruski predsednik je zatrdil tudi, da trenutno ne načrtujejo razširitve mobilizacije rezervistov za bojevanje v Ukrajini. "Ničesar dodatnega ne načrtujemo. Od obrambnega ministrstva nismo prejeli nobenih predlogov in v bližnji prihodnosti ne vidim nobene dodatne potrebe," je zagotovil.

Po njegovih besedah je bilo doslej mobiliziranih 222.000 ljudi od načrtovanih 300.000, mobilizacijske dejavnosti pa bodo končane v približno dveh tednih. Kot je dejal, se je enotam ruske vojske doslej pridružilo 33.000 mobiliziranih vojakov.

O delni mobilizaciji je dejal še, da je bila ta potrebna, saj da se je nemogoče boriti na 1100 kilometrov dolgi fronti črti v Ukrajini zgolj s pogodbenimi vojaki, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ne vidi potrebe po pogovorih

Ruski predsednik je v luči vse večjih napetosti med Moskvo in Washingtonom spregovoril tudi o morebitnem srečanju s predsednikom ZDA Joejem Bidnom ob robu novembrskega vrha G20 v Indoneziji. "Morali bi ga vprašati, ali je pripravljen na takšne pogovore z mano ali ne. Če sem iskren, sam ne vidim potrebe po tem," je dejal in dodal, da njegova udeležba na vrhu še ni potrjena.