ZAPUŠČENI

Ukrajinske sile naj bi obkolile okoli 5000 ruskih vojakov v Limanu

M. T. V./STA
1. 10. 2022, 14.10
Posodobljeno: 1. 10. 2022, 19.39
Deli članek:

Rusko poveljstvo zavrnilo prošnjo lastnih vojakov za umik, guverner pravi, da imajo ti vojaki tri možnosti, "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Profimedia
Vojna v Ukrajini

Ukrajinska vojska je obkolila približno 5000 pripadnikov ruskih sil v bližini kraja Liman, je danes sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj. Dejal je, da je rusko poveljstvo zavrnilo prošnjo lastnih vojakov za umik, ter dodal, da imajo ti vojaki tri možnosti, "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo". Hajdajove navedbe je podkrepil tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergij Čerevatji, ki je za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax-Ukraine potrdil, da so ruske sile obkoljene. "Liman je zelo pomemben, ker pomeni korak več k osvoboditvi Donbasa. Psihološko je to zelo pomembna zmaga," je še dejal.

Zahodni vojaški strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencija dpa pričakujejo, da bodo ukrajinske sile v prihodnjih dneh zavzele ta kraj na severu doneške regije, kar bi bil še en v vrsti udarcev za sedem mesecev trajajočo rusko invazijo.

Putin je sicer v petek podpisal ukaz o priključitvi regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson Rusiji, vendar njegove poteze ni priznala nobena država.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da bodo osvobodili vso ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata. Zelenski se je obenem danes zahvalil ameriškemu predsedniku Joeju Bidenu za najnovejšo vojaško pomoč, tokrat v vrednosti več kot 12 milijard dolarjev. Na Twitterju je zapisal, da je "ta pomoč danes pomembnejša kot kdaj koli prej," ter svet pozval k boju proti "agresiji Ruske federacije".