Kralj globoko ganjen

FOTO: Kraljeva družina objavila fotografijo kraljice, ki je javnost doslej še ni videla

S.R./STA
19. 9. 2022, 07.44
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 07.49
Deli članek:

Na predvečer kraljičinega pogreba je sicer na Otoku zavladala minuta tišine. Kraljeva družina je medtem ponoči objavila portretno fotografijo pokojne kraljice, ki se doslej še ni znašla v javnosti.

Twitter / The Royal Family
Fotografija kraljice Elizabete II. z njenega letošnjega platinastega jubileja.

Britanski kralj Karel III. se je sinoči javnosti zahvalil za ganljiv odziv in vse izraze sočutja po smrti matere, kraljice Elizabete II. Kot je dejal, sta bila s soprogo Camillo ob številnih izrazih sožalja in podpore, tako z Otoka kot iz tujine, "globoko ganjena""Medtem ko se vsi pripravljamo na še zadnje slovo, sem želel preprosto izkoristiti to priložnost, da se zahvalim vsem tistim brezštevilnim ljudem, ki so moji družini in meni nudili takšno podporo in tolažbo v tem času žalovanja," je v sporočilu, ki ga je objavila Buckinghamska palača, poudaril Karel III.

Palača je sicer na predvečer pogreba objavila portretno fotografijo pokojne kraljice, ki je doslej javnost še ni videla. Nastala je letos pred praznovanjem njenega platinastega jubileja oziroma 70-letnice vladanja, njen avtor pa je fotograf Ranald Mackechnie. Na njej je videti nasmejano kraljico na svojem domu v gradu Windsor.

Pred tem so se ljudje po vsem Združenem kraljestvu in tudi drugod po svetu ob 20. uri po lokalnem oziroma 21. uri po srednjeevropskem času pokojne Elizabete spomnili z minuto tišine. V Londonu naj bi jo uvedlo zvonjenje Big Bena, kar pa se ni zgodilo. Kot so po poročanju britanskega BBC ponoči pojasnili iz britanskega parlamenta, je bila vzrok manjša tehnična okvara, ki so jo medtem že odpravili.