7 mrtvih, 4 pogrešani

VIDEO: Grozljive posledice neurja: vodna tromba jih je ujela v avtomobilih

G.G.
16. 9. 2022, 09.10
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 11.25
Deli članek:

Nalivi so bili napovedani, vendar ne tako močni in nenadni. Najhujše je bilo na območju med Ancono in Perugio v osrednji Italiji.

Twitter
Naliv v mestecu Cantiano.

Zvečer in ponoči je izjemno močno neurje zajelo občine Barbara, Otra, Trecastelli v italijanski deželi Marke. Ulice so se v nekaj minutah spremenile v deroče reke, po katerih je nosilo avtomobile. Kdor je bil v tistem trenutku v avtu, je bil v veliki nevarnosti. Med sedmimi smrtnimi žrtvami je denimo moški, ki ga je zalila voda, medtem ko je bil v svojem avtomobilu. Med pogrešanimi pa je tudi otrok, ki je bil v avtomobilu s svojo mamo, ko so ju zajele poplave. Poplavilo je številne stavbe, prožijo pa se tudi zemeljski plazovi.

V italijanski deželi Marke je v četrtek popoldne po več mesecih suše v samo dveh urah padlo 400 milimetrov dežja, kar meteorologi označujejo kot fenomen t. i. vodne bombe. Takšna količina dežja namreč predstavlja tretjino ali celo polovico vseh pričakovanih letnih padavin v deželi.

Kakih 200 reševalcev in gasilcev je bilo na delu vso noč, delo pa se nadaljuje tudi danes. Med drugim ujete ljudi rešujejo s čolni. Na pomoč prihajajo tudi gasilci iz sosednjih dežel. Glede na navedbe civilne zaščite tako zaostrenih vremenskih razmer niso pričakovali, poplave pa so bile nenadne.