Največji pokop do sedaj

Ukrajinci v šoku po osvoboditvi Izjuma: našli so množično grobišče s približno 440 trupli

E. J.
16. 9. 2022, 09.16
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.02
Deli članek:

V vzhodnem ukrajinskem mestu Izjum (Izyum) so našli množično grobišče s približno 440 trupli, potem ko so ga osvobodili ruskega nadzora, je za Sky News povedal visoki policijski častnik.

profimedia
Množična pogrebna slovesnost za 21 neznanih oseb, ki so jih ubile ruske enote v mestu Bucha blizu Kijeva v Ukrajini, fotografija je bila posneta avgusta. Zsdnje najdišče s kar 440 trupli je največje do sedaj.

Serhiy Bolvinov, glavni policijski preiskovalec za regijo Harkov, je dejal, da bodo vsa trupla izkopali in odpeljali na forenzični pregled. Povedal je, da so trupla posamično zakopana na improviziranem mestu.

Policisti so našli tudi številna druga grobišča, odkar so začeli preiskovati zločine, storjene v delih regije Harkov, ki so bili več mesecev pod ruskim nadzorom, zdaj pa so spet v ukrajinskih rokah.

Ustreljeni, ubiti v letalskih in topniških napadih

"Lahko rečem, da gre za enega največjih pokopov v osvobojenem mestu, ki vsebuje več kot 440 grobov. Na enem mestu je bilo pokopanih okoli 440 trupel," je dejal Bolvinov.

Na vprašanje, ali lahko pove, kako so žrtve umrle, je odgovoril: »Vemo, da so bili nekateri ustreljeni, nekateri so bili ubiti v topniškem strelu, nekateri so bili ubiti v letalskih napadih ... Po zadnjih informacijah veliko trupel še ni identificiranih, zato bodo vzroke smrti ugotovili med preiskavo,« je zaključil.

Bolvinov je opisal tudi, kako je odkritje najdišča vplivalo nanj. "Zame je bilo to še posebej šokantno in grozljivo, to je zločin proti človečnosti. Tako ne bi smelo biti v civiliziranem svetu leta 2022 ... To je tako grozna zgodba in neprijetna iz katerega koli zornega kota. Prepričan sem, da bo zlo zagotovo kaznovano,« poroča Jutranji list.