Ponekod ga spoštujejo, za druge je izdajalec

Zbrali smo odzive svetovnih voditeljev po smrti Mihaila Gorbačova

E.J./STA
31. 8. 2022, 19.08
Deli članek:

Po smrti zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova se v svetu, pa tudi v Sloveniji, vrstijo izrazi sožalja. Gorbačovu, ki je v Moskvi umrl v torek, so se poklonili številni voditelji, ki so poudarili njegovo ključno vlogo pri koncu hladne vojne ter izpostavili njegova prizadevanja za mir - drugačno mnenje imajo v Litvi in v Rusiji.

profimedia
Mihail Gorbačov je bil nobelovec, zagovornik miru in zadnji sovjetski voditelj.

profimedia
Predsednik ZDA Joe Biden.

Predsednik ZDA Joe Biden je Gorbačova označil za izjemnega voditelja. "Njegova dejanja so bila dejanja človeka z domišljijo, ki je videl možnost za drugačno prihodnost, in dovolj poguma, da je tvegal celotno svojo kariero, da bi jo uresničil. Rezultat njegovega truda je varnejši svet in več svobode za milijone ljudi," je dejal Biden.

profimedia
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zapisal, da je "svet izgubil velikega voditelja, zavezanega multilateralizmu, in neutrudnega zagovornika miru".

profimedia
Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel.

Voditelji v Nemčiji so ob izrazih sožalja izpostavili predvsem odločilni prispevek Gorbačova k ponovni združitvi države. Gorbačovu so se med drugim poklonili nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki ga je označil za "velikega državnika", sedanji kancler Olaf Scholz in nekdanja kanclerka Angela Merkel. Scholz je pozdravil vlogo Gorbačova pri ponovni združitvi Nemčije, vendar je obžaloval, da je poskus zadnjega sovjetskega voditelja, da bi v Rusiji vzpostavil trajno demokracijo, "spodletel". Merklova je dejala, da je bil zgled, kako lahko en sam državnik spremeni svet na bolje.

profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Gorbačova označil za človeka miru, ki je s svojimi odločitvami Rusom odprl pot svobode. Britanski premier Boris Johnson pa je pozdravil njegov "pogum in integriteto" pri končanju hladne vojne.

profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila poklon "zaupanja vrednemu in spoštovanemu voditelju", ki je odigral "ključno vlogo pri koncu hladne vojne in padcu železne zavese". "S tem je utrl pot svobodni Evropi," je na Twitterju zapisala von der Leynova.

profimedia
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da so "zgodovinske reforme Mihaila Gorbačova pripeljale do razpada Sovjetske zveze, prispevale h koncu hladne vojne in odprle možnost partnerstva med Rusijo in Natom".

Judo zveza Slovenije.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nekdanjemu sovjetskemu voditelju se je poklonil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je je na Twitterju zapisal, da se ga bomo Slovenci spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je tvitnilo, da se bomo Gorbačova spominjali po njegovi vlogi pri končanju hladne vojne in združevanju evropskega prostora.

profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin.

V nasprotju s čustveni odzivi zahodnih voditeljev je bil hladnejši odziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, za katerega je "Mihail Gorbačov politik in državnik, ki je imel velik vpliv na razvoj svetovne zgodovine". Putin, ki je v preteklosti Gorbačovu očital, da je omogočil razpad Sovjetske zveze, kar je označil za največjo geopolitično tragedijo 20. stoletja, je v kratkem sožalnem telegramu sorodnikom zapisal, da je Gorbačov vodil državo v času "dramatičnih sprememb" in se zavedal, da so reforme nujno potrebne.

V Kremlju so sicer danes poudarili, da je bil Gorbačov zapletena in pogosto kontroverzna oseba. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja, je bil Gorbačov "zelo zapletena, zelo večplastna in pogosto zelo protislovna osebnost, ki še vedno sproža zahtevne razprave, vendar je del zgodovine".

Litva ne odpušča, Kitajska ga hvali

Litva je danes spomnila na vlogo Gorbačova v tako imenovani "krvavi nedelji" v Vilniusu 13. januarja 1991. "Litovci ne bodo poveličevali Gorbačova. Nikoli ne bomo pozabili preprostega dejstva, da je njegova vojska pobijala civiliste, da bi podaljšala okupacijo naše države s strani njegovega režima," je danes na Twitterju zapisal zunanji minister Gabrielius Landsbergis. "Njegovi vojaki so streljali na neoborožene protestnike in jih zmečkali pod njegovimi tanki. Tako se ga bomo spominjali," je zapisal.

Dediščino in vpliv Gorbačova so medtem danes pohvalili na Kitajskem, predvsem njegov prispevek k izboljšanju odnosov med Pekingom in Moskvo v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ponekod ga spoštujejo, za druge je izdajalec

Gorbačov je po dolgi bolezni umrl v torek zvečer v Moskvi. Bil je zadnji sovjetski voditelj. S položaja je odstopil 25. decembra 1991, potem ko je državo neuspešno skušal reformirati s perestrojko in glasnostjo. Sovjetska zveza je nato po 69 letih obstoja razpadla. V zgodovino se je sicer zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev podjarmljenih narodov v Sovjetski zvezi. Zaradi tega ga spoštujejo predvsem v tujini, v Rusiji pa ga številni označujejo za izdajalca.