Nadzor

Rusi nadzirajo nuklearko, zakaj bi jo obstreljevali?

G.G./STA
30. 8. 2022, 12.51
Posodobljeno: 30. 8. 2022, 12.59
Deli članek:

Ruska stran je ukrajinsko vojsko danes znova obtožila obstreljevanja nuklearke v Zaporožju in menila, da želi Kijev na ta način onemogočiti delovanje ekipe Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje je pod ruskim nadzorom.

V bližini skladišča za izrabljene gorivne elemente sta odjeknili dve eksploziji, je danes sporočila vojaška uprava, ki jo je Rusija nastavila v mestu Enerhodar, in za napad obtožila Kijev. Po navedbah ruskih predstavnikov se obstreljevanje še vedno nadaljuje.

Kijev in Moskva se že več tednov medsebojno obtožujeta obstreljevanja največje nuklearke v Evropi. V ponedeljek je v Ukrajino odpotovala ekipa strokovnjakov IAEA pod vodstvom vodje agencije Rafaela Grossija. Ta naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni, ugotovila funkcionalnost njenih varnostnih in zaščitnih sistemov, ocenila stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je ekipa že prispela v Kijev. V nuklearki naj bi se po poročanju spletnega portala The Guardian zadrževala od srede do sobote.

Ruske sile so jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki se ponaša s šestimi reaktorji, zasedle kmalu po februarskem začetku invazije. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne.