Zgodba o Slovenskih železnicah

"Kdo se nam bo opravičil? Zakaj nas je sprevodnica odpeljala z vlaka, če je ta res nadaljeval vožnjo v Maribor?"

R.T.
30. 8. 2022, 12.39
Posodobljeno: 30. 8. 2022, 15.32
Deli članek:

Po družabnih omrežjih se širi objava, ki opisuje pot iz Velenja do Maribora. Pot z vlakom, vlakom Slovenskih železnic.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Potnica se je na pot podala v soboto, 27. avgusta. Iz Velenja se je vračala v Maribor, že pred nakupom vozovnice za vlak ICS pa je bila seznanjena z nadomestnimi prevozi. Sprevodnica na vlaku ji je pojasnila, da jih bodo v Pragerskem presedli na avtobus, ki bo potnike popeljal do Rač, od tam do Maribora pa vlak.

Če je bilo v Celju vreme še oblačno, se je tik pred Pragerskim razbesnela nevihta. V temnem podhodu tamkajšnje železniške postaje je že stala voda, sama postaja je gradbišče, zato se pod streho niso mogli zateči. Potnica skupaj z nekaj mlajšimi ljudmi, gospodom, dvema gospema in mlado družino z majhnima otrokoma steče v levo, kjer naj bi bil avtobus. Z njimi je tudi sprevodnica. "Vode do gležnjev, ful piha, avtobusa nikjer," je zapisala.

Zatočišče najdejo v bližnji slaščičarni. Sprevodnica steče nazaj proti postaji, z njo še dve ženski. "Mi se strinjamo, da bo avtobus najbrž poslala po nas. Čez nekaj minut pripelje bus, vsi mi v tem neurju stečemo čez cesto, ne, ni pravi, je od Železnic, a on je za danes končal." Vrnejo se pod streho, mlajši fantje stečejo proti postaji.

Vsi so mokri, zebe jih, streha zamaka, nad njimi bobni toča. "Pol skupine smo zgubili, tudi sprevodnice ni." Potnica pokliče na Slovenske železnice in opiše situacijo. Tam ji povedo, naj se obrne na prometnika. Veter nosi veje, oni so 500 metrov od postaje. Bo prišel avtobus? Sogovornica na drugi strani linije ne ve, ji pa svetuje, naj poskusi ujet vlak ICS, ki da naj bi ravno takrat enkrat krenil proti Mariboru. Kdaj točno, ni vedela.

Vmes po mlado družino z avtomobilom pridejo sorodniki. Potnica z gostujočo profesorico iz Španije steče na peron. Čakata, a vlaka ni. Na Slovenskih železnicah ji – neprijazno, pripomi – povedo, da je menda že šel mimo, a da čez eno uro pride potniški. Še vedno dežuje, mrzlo je.

Večer je že, ko po eno od gospa iz Maribora pride mož in pobere še potnico ter profesorico. Gospod med vožnjo pove, da je poklical na mariborsko železniško postajo, kjer so mu povedali, da je njihov vlak šel vse do Maribora.

"Morda pa zato ni bilo avtobusa? Medtem ko smo vedrili, smo sfalili tudi naslednjega, s katerim so se najverjetneje odpeljali sprevodnica in preostala druščina. Kdo se nam bo opravičil? Tudi za neprijaznost uslužbenke po telefonu? Zakaj ni bilo avtobusa? Zakaj nas je sprevodnica odpeljala z vlaka, če je ta res nadaljeval vožnjo v Maribor? Živa in zdrava sem, a to se ne sme zgodit nobenmu več!" je potegnila črto.

Pojasnilo Slovenskih železnic

S Slovenskih železnic so nam sporočili, da "na slovenskem železniškem omrežju se izvajajo obsežna investicijska dela, kar trenutno žal neizogibno povzroča na posameznih odsekih počasne vožnje ali vožnje samo po enem tiru, tudi zapore prog in s tem potrebno usmeritev potnikov na določenem odseku na nadomestne cestne (avtobusne) prevoze. To povzroča zamude v voznem redu oziroma v prometu, a na dolgi rok prinaša potnikom boljšo infrastrukturo, tudi prenovljene železniške postaje in možnost za boljše vlakovne povezave po slovenskih tirih".

Temu so dodali, da je v soboto, 27. avgusta, "namesto vlaka LPV 2904 bil napovedan in organiziran nadomestni avtobusni prevoz s postaje Pragersko do Rač. Zaradi izrednih vremenskih razmer je prišlo na cesti do izredne 20-minutne zamude nadomestnega avtobusa. Takoj ko je sprevodnica dobila to informacijo, je pričela iskati potnike, ki so se zaradi močnega naliva in toče porazgubili po celotnem območju postaje. Po dežju s točo je preletela celotno območje in komunicirala informacijo o kasnejšem prihodu nadomestnega avtobusa ali preusmeritvi potnikov na naslednji vlak za katerega je zaradi končanih del na progi bila načrtovana vožnja celo pot do Maribora. Po več minutnem iskanju in obveščanju potnikov, ko je smatrala, da je našla vse potnike za vlak proti Mariboru, je to informacijo prenesla prometniku, da je nadomestni avtobus in nato naslednji vlak lahko odpeljal. Smo tudi mi naknadno prejeli sporočilo, da se je žal nekaj potnikov zaradi naliva zateklo v bližnjo slaščičarno in žal niso uspeli ujeti obvestila sprevodnice. Nam je za nastalo situacijo zelo žal, predvsem zaradi potnikov, ki niso uspeli priti na omenjen nadomestni prevoz oz. na naslednji vlak. Slovenske železnice pozivamo vse potnike, ki so v soboto, 27. avgusta, še potovali z vlakom LPV 2904, da se nam oglasijo na pritozbe.pohvale@slo-zeleznice.si, da se jim še osebno opravičimo in glede na situacijo posameznika, skladno z evropsko uredbo, uredimo povračilo".