Narediti želijo red

Navalili so na plaže, vsepočez delijo kazni, turisti in domačini pa protestirajo

R.T.
25. 8. 2022, 14.49
Deli članek:

Italijanska policija se je kot kaže odločila, da naredi križ čez tako imenovane »brisačne vojne,« da torej na plažah poskrbi za red.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Prizori so Slovencem, ki so dejanja pogosto krivi tudi sami, znani že s hrvaških plaž. Nič drugače ni v Italiji. Turisti se namreč ob prepolnih plažah radi poslužujejo preverjene taktike nočnega rezerviranja mesta pod soncem. Na plažah puščajo vse od brisač do ležalnikov in senčnikov. Mnogi gredo še korak dlje in na plažah več dni pustijo svoje kopalke, ki jih kar z žabico priklenejo na senčnike. V Italiji, kjer je tovrstna praksa prepovedana, celo nezakonita, takim prekrškarjem grozi tudi do 1000 evrov denarne kazni.

V italijanskih deželah Ligurija in Toskana, ki ju to poletje izdatno oblegajo turisti, so se kot kaže odločili, da je potreben trši pristop, zato policisti v jutranjih urah še bolj vestno patruljirajo po plažah. Nad tovrstne turiste so se spravili tudi v mestu Marina di Campo na otoku Elba, kjer so po poročanju časnika Corriere della Sera pristojni organi naleteli celo na manjši upor. Obalna straža je na plaži pobrala več deset ležalnikov, senčnikov in zračnih blazin, nato pa poskušala izslediti še njihove lastnike. Oglobili so večje število turistov, pri čemer so slednji protestirali. Nihče naj jih namreč ne bi opozoril, da je puščanje stvari na plaži nezakonito, da jim grozi celo globa.

Nadzor so to poletje poostrili tudi na območju Lacija. Tam se srečujejo z nekoliko drugačno težavo. Številne plaže, ki bi morale biti javne in brezplačne, so služile kot denarnice za domače »podjetnike.« Nanj so postavili senčnike in jih mastno zaračunavali. Praksa je bila nezakonita, a turisti tega niso vedeli. V letoviščih Sabaudia in Gaeta so se tako to poletje čez plaže sprehajali pripadniki obalne straže in z njih pobrali »nezakonite« senčnike. Od junija do avgusta letos so »osvobodili« že približno 131.000 kvadratnih metrov plaž in jih vrnili v uporabo splošni javnosti.

Sicer pa so italijanski pristojni organi to sezono v skupno 520 občinah izvedli več kot 30.000 nadzorov, pri tem pa obravnavali 696 kaznivih dejanj in izrekli za 366.000 evrov glob.