odstopil

Atentat odnesel vodjo japonske policije

J.P./STA
25. 8. 2022, 13.32
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 13.35
Deli članek:

Kot je pojasnil, prevzema odgovornost za pomanjkljivosti. Odstopil je tudi vodja policije v mestu Nara, kjer je bil ubit Abe.

Profimedia
Itaru Nakamura

Vodja japonske policije Itaru Nakamura je danes napovedal odstop, potem ko je preiskava potrdila pomanjkljivosti pri varovanju nekdanjega premierja Shinza Abeja, ubitega v atentatu. 

"Bile so pomanjkljivosti v varnostnih načrtih in ocenah tveganja, na katerih so ti načrti temeljili," je Nakamura dejal novinarjem. Srž problema je sicer po njegovih besedah v omejitvah sedanjega dolgoletnega sistema, v katerem je lokalna policija edina odgovorna za zagotavljanje varovanja.

"Odločili smo se za menjave osebja ter nov začetek, zato sem danes podal odstop pri nacionalni komisiji za javno varnost," je še sporočil Nakamura.

Lokalna policija na območju, kjer je bil 8. julija ubit nekdanji premier, je že pred tem priznala napake pri varovanju Abeja. Danes je v solzah odstopil tudi vodja policije v mestu Nara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

67-letnega Abeja je na predvolilnem shodu njegove Liberalno demokratske stranke v Nari ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice, ki je nekaj ur kasneje umrl v bolnišnici. Shinzo Abe je bil premier z najdaljšim stažem v državi, njegova smrt pa je močno pretresla mednarodno javnost.

Japonska policijska agencija je v poročilu ugotovila, da območja južno od govorniškega odra, na katerem je bil Abe, niso ustrezno varovali, tako da se je napadalec lahko približal politiku. Če bi bilo tam primerno osebje za zagotavljanje varnosti, je zelo velika verjetnost, da bi ta incident preprečili, ugotavlja poročilo.

Domnevni napadalec Tetsuya Yamagami naj bi iz doma narejenega orožja izstrelil dva strela. Policijsko poročilo ugotavlja, da varnostniki in policisti na kraju napada po prvem strelu niso takoj dojeli, da gre za strel iz pištole, zato so bili prepočasni pri zaščiti politika.

"Obstaja možnost, da bi lahko preprečili, kar se je zgodilo, če bi takoj razumeli situacijo in evakuirali Abeja, ko so zaslišali prvi strel," je dejal Nakamura. Dodal je, da je nujno dodatno izuriti varnostnike, kar bodo tudi storili z dodatnim izobraževanjem in vajami.