Se nam obeta že jesensko vreme?

Poletje reklo zadnjo besedo

P.K.
25. 8. 2022, 13.37
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 19.45
Deli članek:

Letošnje poletje je poskrbelo za številne rekorde. Prvi je padel že junija, saj se je omenjeni mesec uvrstil med tri najtoplejše, odkar v Sloveniji opravljamo uradne vremenske meritve.

Profimedia
Ventilatorje bomo lahko počasi pospravili.

Meteorologi sicer še obdelujejo podatke za tekoči letni čas, a nekaj je sigurno; zatrdno lahko rečemo, da je bilo letošnje poletje najbolj vroče poletje v Sloveniji v zgodovini meritev.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so sicer povedali, da so bila zelo vroča poletja tudi nekoč, na primer leta 1945, 1946 in 1947, ko je bilo predvsem v mesecu juliju izmerjenih nekaj visokih temperatur, ki so npr. v Ljubljani dosegle vrednosti med 34 in 36 stopinj Celzija.

A povprečne temperature takratnih poletij so znašale okoli 20 stopinj Celzija, v zadnjih desetih letih pa redno znašajo med 21 in 23 stopinj Celzija, kažejo podatki, ki nam jih predstavi Arso. Vročinski valovi so se torej pojavljali tudi v preteklosti, a njihova pogostost, intenziteta in dolžina trajanja, v zadnjih desetletjih naraščajo in to ne samo v Sloveniji, ampak na širšem območju Alp in srednje Evrope, nam je sporočil meteorolog Branko Gregorčič.

sta
Branko Gregorčič

V prihodnosti bo samo še slabše

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. "Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej," je dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis in "to, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti, če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija," je dodala.

Kar se letošnjega poletja tiče, "je seveda najhujša vročina že mimo, kakšne resne jesenske ohladitve pa še ni na vidiku," je sklenil Gregorčič in dejal, da bo letošnje poletje verjetno podobno vroče kot poletje 2003, a na podrobne podatke bo treba počakati. Je pa povedal zanimivo značilnost vremena po državi za prejšnje mesece in sicer, da je bil zahod Slovenije bolj vroč in sušen od vzhoda.

Kako izgleda za naprej?

Meteorolog pravi, da bodo do konca avgusta ob popoldnevih temperature okoli 25 do 29, na Primorskem pa sprva še lahko okoli 30 stopinj C. "O vročinskem valu torej nikjer ne bomo govorili, zadnji se je zaključil na Primorskem 11. avgusta, drugod po Sloveniji pa že nekaj dni prej. Temperature v naslednjih dneh bodo blizu ali malce nad dolgoletnim povprečjem za ta čas."  Vreme v zadnjih dneh avgusta, še pove, bo tudi v prvih dneh septembra razmeroma spremenljivo, oz. nestanovitno. "Občasno se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte, a padavine bodo dejansko dokaj kratkotrajne."