Osupljivi prizori

FOTO in VIDEO: Nasin teleskop ujel redko vrsto galaksije, podobno kolesu kočije

J.V.
3. 8. 2022, 12.57
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 13.20
Deli članek:

Znanestveniki so s pomočjo teleskopa James Webb v objektiv ujeli obročasto galaksijo, ki se nahaja 500 milijonov svetlobnih let od nas.

Twitter
Najnovejša fotografija, ki jo je posnel teleskop James Webb. Poleg galaksije Cartwheel sta vidni še dve manjši galaksiji.

Najnovejša fotografija, ki jo je posnel teleskop James Webb, prikazuje galaksijo Cartwheel, obročasto galaksijo, ki se nahaja 500 milijonov svetlobnih let stran od nas in je nastala, ko sta velika spiralna galaksija in majhna galaksija močno trčili, poroča BBC.

Ko galaksije trčijo, lahko spremenijo obliko in strukturo. V galaksiji Cartwheel, ki je nekoliko podobna kolesu kočije, barvit obroč obdaja še svetlejši notranji obroč – oba pa se širita stran od središča trka, kot je razvidno s fotografije, ki jo je zabeležil teleskop.

Zaradi teh lastnosti znanstveniki Cartwheel kategorizirajo kot obročasto galaksijo, ki so veliko bolj redke kot spiralne galaksije. Nova fotografija razkriva več o tem, kako se je galaksija Cartwheel razvijala v milijardah let. Vesoljska agencija NASA bo več fotografij objavila tudi v prihodnjih dneh.