Gozdni specialisti

Divji petelin - naša največja gozdna kura na pragu izumrtja

J.V.
3. 8. 2022, 10.35
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 10.59
Deli članek:

Letošnji popis divjega petelina na Jelovici je pokazal, da vrsta vztrajno izginja tudi s tega območja, ki je v preteklosti veljalo za eno izmed najbolj poseljenih v Sloveniji.

Jure Novak/DOPPS/Facebook
Divji petelin izginja s slovenskih gozdov.

Žalostne ugotovitve Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Kot lahko preberemo na njihovi spletni strani, je divji petelin naša največja gozdna kura, ki živi v gorskih iglastih gozdovih z bogato podrastjo jagodičevja, ki mu predstavlja pomemben prehranski vir. Je zelo plah in izjemno občutljiv in že najmanjša motnja ali poseg v njegovo življenjsko okolje ga povsem iztiri in mu lahko ogrozi gnezditveni uspeh.

Gozdovi, za katere je značilna velika količina odmrle lesne mase, nastajajo stoletja in nudijo zatočišče številnim dragocenim gozdnim organizmom, ki jim rečemo gozdni specialisti. Mednje sodijo številne vrste ptic, katerih populacije so močno zdesetkane. Za njihovo ohranjanje je nujna  vzpostavitev novih naravi prepuščenih gozdov. 

Odpiranje novih gozdnih prometnic, sečnja dreves, nekontrolirane rekreacijske in športne aktivnosti, nabiralci gozdnih sadežev ter vznemirjanje na gnezdiščih so glavni dejavni ogrožanja te vrste v Sloveniji. Danes je populacija divjega petelina pri nas ocenjena na od 550 do 600 pojočih samcev in je v upadu. V enajstih letih se je njegova populacija zmanjšala kar za 40 odstotkov, ugotavljajo v DOPPS. Divji petelin pa ni edina ogrožena vrsta t.i. gozdnih specialistov.

Slovenci se ponašamo z velikim deležem gozda, dober glas o naših gozdovih pa sega tudi v tujino. Žal pa imamo kljub veliki površini gozda ohranjenega le manj kot 1 odstotek starega, naravnega gozda, ki ga najdemo le še v redkih gozdnih rezervatih. Prav ta je ključen za preživetje mnogih dragocenih živalskih vrst, katere lahko brez takojšnjega ukrepanja v naslednjih letih izgubimo. Zato so na DOPPS-u pripravili akcijo, v kateri lahko sodeluješ tudi ti ter s tem pomagaš ohraniti naše naravne gozdove tudi za prihodnje generacije.

Kaj lahko posameznik naredi za dobro življenje divjega petelina? Upoštevamo časovne omejitve dostopa do območij, ki so ključna za uspešno rastitev in vzgojo mladičev divjega petelina. Hodimo po označenih planinskih poteh in kolesarimo po označenih kolesarskih poteh. Pse v naravi vodimo na povodcu - s tem varujemo tudi sebe, prav tako pa omogočamo mir živalskemu svetu. Gozne sadeže in gobe nabiramo v območjih, kjer je to dovoljeno in v predpisanih količinah. Pošlji SMS z vsebino GOZD5 na 1919 in prispevaj 5 evrov.