Incident na otočku Tijat

Zaradi groženj hrvaški novinarki kazensko ovadena Hrvat in Slovenec

S.R.
3. 8. 2022, 11.33
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 11.37
Deli članek:

Na Hrvaškem so v povezavi z napadom na novinarko Majo Sever in sodnico Sandro Artuković kazensko ovadili 44-letnega hrvaškega in 56-letnega slovenskega državljana.

Profimedia
Tijat je nenaseljen otoček v šibeniškem arhipelagu.

Maja Sever, novinarka hrvaške javne radiotelevizije HRT, je bila v ponedeljek med fotografiranjem primera uzurpacije oziroma prisvajanja obale tarča napada. V družbi sodnice Sandre Artuković je namreč preverjala navedbe medijev, da na majhnem otoku Tijat v bližini otoka Prvić še vedno obratuje restavracija Spirito, čeprav je državni inšpektorat zaradi pomanjkanja dovoljenj odredil njeno zaprtje. Kot je že včeraj poročala STA, je šibensko-kninska policija v zvezi z dogodkom zaslišala dve osebi.

Po navedbah novinarke ju je napadel lastnik restavracije, ki je prišel do njunega čolna in ji vzel mobitel. Novinarka je nato poklicala policijo, ki je moškemu pojasnila, da gre za javno površino, kjer nima pravice prepovedati fotografiranja. Novinarka je dejala, da ni fotografirala nikogar, temveč le plažo. "Nisem bila na raziskovalni nalogi," je včeraj pojasnila Severjeva, ki je, kot je dejala, slučajno dopustovala v šibeniškem arhipelagu, k restavraciji pa jo je zvlekla radovednost, poroča hrvaški portal N1. Lastnik omenjene restavracije sicer meni, da je zaliv, v katerem se nahaja gostinski objekt, njegov, čeprav uradno ni naveden kot lastnik tega zemljišča.

Kot danes poroča hrvaški portal Nacional.hr, je šibensko-kninska policija zaradi groženj novinarki in sodnici kazensko ovadila 44-letnega hrvaškega in 56-letnega slovenskega državljana.