želela sta streljati na proslavo

V ZDA preprečili poskus množičnega strelskega napada

J.P./STA
7. 7. 2022, 07.05
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 07.09
Deli članek:

Če ne bi bilo telefonskega klica, bi se v Richmondu lahko zgodil podoben pokol kot v Highland Parku v Illinoisu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Šef policije Richmonda v ameriški zvezni državi Virginiji Gerald Smith je v sredo dejal, da so na podlagi anonimne prijave uspeli preprečiti množični strelski napad na prizorišče praznovanja dneva neodvisnosti. 

22-letni strelec je v Highland Parku na paradi ob dnevu neodvisnosti ubil sedem ljudi, ranil pa več kot 30. "Nemogoče je povedati koliko življenj je rešil ta heroj državljan z enim samim telefonskim klicem," je na novinarski konferenci v Richmondu dejal Smith.

Policija je sicer prijavo dobila že 1. julija od nekoga, ki je preslišal pogovor o načrtovanem množičnem strelskem napadu 4. julija. Nemudoma je bila sprožena preiskava in v stanovanju enega od dveh osumljencev so našli orožje - dve polavtomatski puški, pištolo in kup nabojev. Aretirali so 52-letnega Julia Alvarada Dubona in njegovega 38-letnega sostanovalca Rolmana Balacarcela.

Obtožili so ju, da sta posedovala orožje, čeprav nista državljana ZDA, možne pa so tudi dodatne točke obtožnice. Policija motiva še ne pozna, Smith pa je zatrdil, da je bil njun namen jasen - želela sta streljati na proslavo v amfiteatru Dogwood Dell, kjer je bilo 4. julija več tisoč ljudi.

Na dan neodvisnosti je sicer v Richmondu prišlo do množičnega strelskega napada pred nočnim klubom, kjer je bilo šest ranjenih.