To morate videti

VIDEO: Marko posnel, kaj se dogaja na ljubljanskih kolesarskih stezah

P.K.
7. 7. 2022, 07.18
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 09.05
Deli članek:

Na Twitterju se je oglasil moški, odločen, da naslovi problem, s katerim se sooča pri kolesarjenju v prestolnici. Jezi ga, da je na kolesarskih stezah taka zmeda ne samo s kolesarji, ampak celo pešci, saj se po njej sprehajajo brezskrbno, pri čemer ogrožajo sebe in druge udeležence prometa.

Twitter
Vožnja v štric je nevarna. Snemalec je moral zapeljati med kolesarkama. Če bi dejanje prestregla policija, bi padla globa.

Na posnetkih, ki jih je objavil in jih je pridobil na različnih lokacijah Ljubljane, je razvidno, da se mnogi kolesarji sploh ne držijo pravil; med drugim vozijo po napačni strani, ne nakazujejo spremembe smeri, med vožnjo uporabljajo telefon in imajo slušalke.

Da je disciplina kolesarjev slaba, pričajo tudi podatki policije, ki pravijo, da na leto zabeležijo okoli 4.000 kolesarskih kršitev cestnoprometnih predpisov (CPP), med katerimi so najpogostejši nepravilna stran ali smer vožnje, vožnja pod vplivom alkohola, neupoštevanje prometne signalizacije, uporaba telefona med vožnjo, neuporaba luči in neustrezna opremljenost kolesa.

Kazni od 40 do 1200 evrov

Globe za naštete prestopke so različne. 40 evrov bo denarna kazen za tiste, ki bodo vozili po levi strani ceste ali kolesarske steze glede na dovoljeno smer vožnje, bodo telefonirali, ali uporabljali slušalke oziroma naprave, kar vse zmanjšuje našo varnost. 160 evrov je globa za prevoženo rumeno luč, 250 za prevoženo rdečo luč. Vse do 1.200 evrov pa lahko znaša globa za vožnjo kolesa pod vplivom alkohola.

Borut skoraj v nesreči

Na Markovo objavo so se odzvali številni kolesarji in mu prikimavali, saj da imajo tudi sami podobne izkušnje. Med njimi je bil Borut, ki je nazorno opisal, kako je izgledala njegova vožnja skozi mesto: “Danes s kolesom do BTC-ja iz Šiške: na Celovški me prehiti kolesar po desni po pločniku, na semaforju gresta v rdečo kolesar in roler. Na Drenikovi dva skuterja vštric kontra po kolesarski, na Samovi kolesar kontra, skoraj sva se zadela. Na Topniški kolesar pred mano v rdečo."