Izgube za male distributerje

Pozor! Na Hrvaškem bodo zapirali bencinske servise

G.G.
4. 7. 2022, 15.47
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 17.33
Deli članek:

Cene pogonskih goriv razburjajo tudi na Hrvaškem. Združenje malih trgovcev je napovedalo, da bodo v sredo ali četrtek zaprli bencinske servise.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Avtoprevozniki iz Republike srbske so danes zaustavili prevoz blaga in prenehali s točenjem goriva v svoja vozila. Za to potezo so se odločili, ker vlada zaradi visokih cen goriva ni sprejela nobenih ukrepov.

Hrvaška vlada je danes podaljšala ukrep o zamrznitvi cen pogonskih goriv za nadaljnja dva tedna. Veleprodajne cene na bencinskih črpalkah po novem ukrepu vlade ne smejo biti višje od končne maloprodajne cene, kot jo predpisuje uredba za maloprodajna mesta zunaj avtocest.

Dobra novica za potrošnike, slaba za male distributerje, saj je zanje to nesprejemljivo in nevzdržno, kot pravijo, jim trenutna ureditev prinaša velike izgube. "Takšen ukrep predvideva, da bodo mali distributerji gorivo kupovali in prodajali po isti ceni. To za nas pomeni nadaljnje izgube, ker se ne upošteva naših stroškov, med katerimi so predvsem stroški prevoza goriva," so pojasnili v združenju.

Dodali so, da je skupna izguba vseh 50 članov združenja med 7. in 20. junijem znašala 5,8 milijona kun (770.000 evrov). Ocenjujejo, da se bo v obdobju od 21. junija do 5. julija povzpela do 16,5 milijona kun (2,19 milijona evrov), poroča Slovenska tiskovna agencija.

"Nesprejemljiva je teza, da so mali distributerji goriva v minulem letu ustvarili velike prihodke, medtem ko nikjer ne omenjajo stroškov. Res je, da so skupni prihodki članov združenja v letu 2021 znašali dve milijardi kun (270 milijonov evrov), a so se stroški povečali za 1,9 milijarde kun (250 milijonov evrov)," so zapisali in poudarili, da je nadaljnje poslovanje malih distributerjev pod takšnimi pogoji nevzdržno in da bodo "zagotovo šli v zapiranje bencinskih postaj". Zaprtih bi lahko bilo okoli 240 bencinskih servisov.

Predsednik združenja Armando Miljavac rešitev vidi v tem, da država malim distributerjem po sprejemljivih cenah proda gorivo iz rezerv, saj cisterna dizla na trgu danes stane 420.000 kun (56.000 evrov), kar je skoraj 50 odstotkov več kot pred letom dni.