Padla razsodba

Slaba novica za vodjo lekarne bolnišnice Valdoltra: Morala bo v zapor

P.K.
4. 7. 2022, 14.18
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 18.13
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je Natašo Faganeli spoznalo za krivo nedovoljenega zahtevanja in sprejemanja daril v zameno za pridobitev in ohranitev točno določenega posla. Prisodilo ji je tri leta zapora, 35.000 evrov denarne kazni in odvzem protipravno pridobljene koristi.

Damijana Žist
Nataši Faganeli je naložena zaporna in denarna kazen.

Vrniti bo morala 89.000 evrov protipravno pridobljene koristi, prav tako bo morala poravnati vse stroške, ki so nastali v kazenskem postopku. Sodni senat, ki mu predseduje sodnica Dejana Fekonja, je tako skoraj v celoti sledil kaznovalnemu predlogu tožilstva, ki je sicer predlagalo še izrek varnostnega ukrepa prepovedi opravljanja poklica magistre farmacije za obdobje dveh let.

Sodba še ni pravnomočna, odvetnik Faganelijeve Črt Šatej pa je že napovedal pritožbo. Tožilec Iztok Krumpak se bo o pritožbi odločil, ko bo preučil pisno sodbo. Zaradi obsežnega postopka in velike količine dokumentacije bo ta po napovedih sodišča sledila čez nekaj mesecev.

Sodišče je tudi ocenilo, da je podjetje Advanta odgovorno za kaznivo dejanja nedovoljenega dajanja darila in mu naložilo denarno kazen v višini 50.000 evrov. Ne bo pa podjetju treba vračati protipravno pridobljene premoženjske korist, kar je zahtevalo tožilstvo.

Ozadje zgodbe

Začetek dogajanja v aferi sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. V središču zgodbe so se znašli podjetje Emporio Medical in skupina zdravnikov, ki so od podjetja prejemali nedovoljene nagrade, za protiuslugo pa še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Prvostopenjsko sodišče je obtožene zdravnike spoznalo za krive. Gre za Vaneta Antoliča, predstojnika ljubljanske ortopedije, ki mu je okrožno sodišče prisodilo leto in pol zapora ter 8100 evrov denarne kazni, Sama Karla Fokterja, nekdanjega vodjo celjske ortopedije, ki je dobil deset mesecev zapora in 6000 evrov denarne kazni in Roka Vengusta, vodjo oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki, ki je dobil dve leti in dva meseca zapora ter 15.000 evrov denarne kazni.

Ko so omenjene pozvali na prestajanje kazni, so obsojeni so zaprosili za alternativno obliko prestajanja kazni. V tem primeru bi še naprej hodili v službo. Ukrepa prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje jim sicer sodišče ni izreklo, saj kaznivih dejanj niso storili v povezavi z zdravljenjem.

STA
Vane Antolič in Rok Vengust.

Po poročanju Večera, so obtoženi glede na višino izrečene kazni lahko sodišče zaprosili za dve od treh alternativnih oblik prestajanja kazni zapora. Za tako imenovani vikend zapor ali delo v splošno korist. Za delo v splošno korist je lahko zaprosil Antolič, ki je bil obsojen na kazen do dveh let zapora. Namesto kazni zapora bi tako lahko en dan zapora nadomestil z dvema urama dela v splošno korist. Vengust je lahko zaprosil za prestajanje tako imenovanega vikend zapora, ko obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela in prebiva doma, razen ob koncu tedna, ko mora biti v zaporu.  

Med obtoženimi sta se znašala tudi nekdanja komercialista Emporia Medical Darko Žafran in Jana Šturm, ki je kasneje delala v Advanti. Sodišče je Žafrana spoznalo za krivega, Šturmovi pa je sodilo skupaj s Faganelijevo, a so postopek zoper njo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja začasno izločili. Sojenje Šturmovi naj bi se nadaljevalo jeseni.