zaslišanja o napadu na kapitol

Je Trump vedel, da so bili zanikovalci volitev in njegovi podporniki oboroženi?

A.R.
29. 6. 2022, 08.56
Posodobljeno: 29. 6. 2022, 09.14
Deli članek:

Javna zaslišanja pred odborom za preiskavo napada Trumpovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja lani bi se morala prekiniti do 11. julija, vendar pa je v torek potekalo nenapovedano šesto zaslišanje. Pričala je tudi nekdanja uslužbenka v Beli hiši, ki je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

Profimedia
Donald Trump

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump naj bi med drugim 6. januarja lani grabil za vrat agenta tajne službe, ki ga ni hotel peljati proti kongresu, medtem ko so ga napadali njegovi privrženci, leta 2020 pa naj bi ihtavo zagnal krožnik s hamburgerjem v steno, ker je pravosodni minister Bill Barr javno povedal, da ni dokazov o volilnih prevarah.

Kot povzema STA, je o teh in drugih incidentih v torek pričala Cassidy Hutchinson, danes komaj 25-letna nekdanja izvršna asistentka nekdanjega šefa kabineta Bele hiše, Marka Meadowsa.

Sodelovali pri poskusu volilne prevare, nato prosili za pomiilostitev

Prejšnje zaslišanje se je 23. junija osredotočilo na Trumpove pritiske na lastno pravosodno ministrstvo, da naj predsedniške volitve 2020, na katerih je izgubil proti demokratu Josephu Bidnu, enostavno razglasi za prevaro, potem pa naj bi Trump skupaj z nekaterimi republikanskimi kongresniki poskrbel za vse potrebno, da ostane na oblasti.

Ameriška javnost se je s pomočjo zaslišanj seznanila s tem, da si je Trump po porazu na volitvah izmislil prevare, pritiskal na državne uradnike, da samovoljno spremenijo izid volitev, in na podpredsednika ZDA Mika Pencea, da ob formalni potrditvi volilnih izidov po zveznih državah 6. januarja lani v zveznem kongresu izide samovoljno zavrne. Pence tega ni želel storiti.

Skoraj vsi, ki so sodelovali pri naklepu, da Pence zavrne izide volitev in nato lažni elektorji svoje glasove oddajo Trumpu, so nekdanjega predsednika ZDA pred odhodom s položaja prosili za pomilostitev. Odbor trdi, da je jasno, da so se zavedali, da kršijo zakon.

Zgodba je prepričljiva za več kot 60 odstotkov Američanov. Odbor gradi podlago v upanju, da bo pravosodno ministrstvo ZDA sprožilo kazenski pregon Trumpa in sodelavcev, da se to poglavje ameriške zgodovine zaključi s svarilom bodočim populističnim demagogom.

Trumpovi podporniki so bili oboroženi

Kazenski pregon pa lahko Trumpa doleti tudi zaradi dejstva, da so bili njegovi podporniki, ki so vdrli v stavbo Kongresa na kapitolskem griču, oboroženi, so o včerajšnjem zaslišanju pisali v Guardianu.

Trump, ki je podpornike usmerjal proti Kapitolu, naj bi bil s tem namreč seznanjen. »Briga me, če imajo orožje. Niso tu, da bi napadli mene,« naj bi po pričanju Hutchinsonove razburjeno kričal Trump pred shodom Save America, na katerem je svoje podpornike nameraval nagovoriti.

Zadnji dve zaslišanji v juliju pa naj bi se nato osredotočili na vrh ledene gore - na to, kako je Trump povezan z skrajno desnimi skupinami, ki so organizirano vodili napad na kongres, in kaj je počel v času samega napada.