vstop švedske in finske v nato

Niinistö: Ankara ne bo ovira pri širitvi zavezništva

A.R.
28. 6. 2022, 21.06
Posodobljeno: 28. 6. 2022, 21.13
Deli članek:

Pred vrhom zveze NATO v Madridu so se danes predstavniki Finske in Švedske srečali s Turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zaradi napovedanega turškega veta na širitev zavezništva. V tradicionalno nevtralnih Finski in Švedski je odločenost za pridružitev držav severnoatlantski zvezi sprožila ruska invazija v Ukrajini, na kar je Ankara napovedala veto zaradi domnevne podpore, ki naj bi jo v skandinavskih deželah uživali člani nekaterih kurdskih organizacij.

Facebook

Zahteve in pogojevanja Ankare so zaradi tega že nekaj tednov glavna tarča spotike pri nameravani širitvi zveze. Temu naj bi bil posvečen sestanek, na katerem naj bi s Turčijo pred samim vrhom dosegli nekakšen dogovor oziroma zagotovilo, da ta priključitve ne bo ovirala.

Po več kot dveurnem srečanju, v katerem je posredoval tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, je finski predsednik Sauli Niinistö sporočil, da bo Turčija na vrhu zveze Nato v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, so nedavno objavili na STA. O konkretnih korakih v pristopnem procesu se bodo članice zveze Nato dogovorile v prihodnjih dneh v Madridu, je še sporočil. »Vendar pa je ta odločitev zdaj neizogibna,« je povedal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Memorandum, ki so ga podpisali zunanji ministri Turčije, Švedske in Finske, določa, da si bodo te tri države zagotavljale medsebojno podporo v luči varnostnih groženj, s katerimi se soočajo. S finskim članstvom se bo ta zaveza še okrepila, je dodal Niinistö.