informacijska vojna

Rusija zanika in priznava odgovornost za včerajšnji napad v Kremenčuku

A.R.
28. 6. 2022, 20.28
Posodobljeno: 28. 6. 2022, 20.29
Deli članek:

Po včerajšnjem raketiranju polnega trgovskega centra v ukrajinskem Kremenčuku, ki je po poročanju ukrajinskih oblasti zahtevalo vsaj 20 smrtnih žrtev, nekaj več kot 20 je bilo hospitaliziranih in več deset ljudi pogrešanih, so se danes v javnosti pojavile nasprotujoče si informacije o samem dogodku.

Profimedia
Na pogorišču je takoj stekla obsežna reševalna akcija

Takoj po novici o ognju v trgovskem centru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdil, da naj bi bilo na prizorišču napada ujetih 1000 civilistov, zaradi česar je napad nemudoma obsodil kot teroristično dejanje in vojni zločin. Danes pa je Rusija zanikala, da bi kadarkoli v času invazije izvajala napade na civilno prebivalstvo.

Po poročanju financial Timesa naj bi Rusi danes sicer prevzeli odgovornost za napad, a pri tem zanikali, da je šlo za civilno tarčo. Namesto tega naj bi ruski izstrelek zadel v skladišče orožja predelano tovarno, kar je bila tudi njegov namen. Ruski obrambni minister Igor Konašenkov je tako danes pojasnil, da je »detonacija skladiščenega orožja povzročila ogenj, ki se je razširil na opuščeni trgovski center v neposredni bližini«.

Še pred uradno izjavo pa se je v ruskih medijih po poročanju Guardiana pojavila alternativna verzija dogodka, po kateri naj bi se v napadu ubiti civilisti nahajali v neposredni bližini skladišča orožja. Prav tako pa se je le nekaj ur po prvemu preštevanju civilnih žrtev po poročanju Reutersa oglasil ruski ambasador v Združenih narodih, Dmitrij Polianski, ki je obtožil Ukrajino, da želi z lažnimi informaciji oblatiti početje Rusov kot vojni zločin.