Otroška paraliza

V londonski kanalizaciji našli nevaren poliovirus, za katerega ni zdravila in ki na Zahodu velja za izkoreninjenega

S.R.
23. 6. 2022, 09.49
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 09.53
Deli članek:

V vzorcih, vzetih iz kanalizacije v britanski prestolnici, so odkrili virus otroške paralize. To samo po sebi še ne bi predstavljalo skrbi, saj posamezne, ločene primere zaznajo vsako leto, a so tokrat v nekaj mesecih več primerov zaznali v isti čistilni napravi.

Profimedia
Ilustracija virusa otroške paralize.

V Agenciji Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) so po objavi zaskrbljujoče vesti o najdbi virusa, za katerega je veljalo, da smo ga na Zahodu s cepivi izkoreninili že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, javnost hitro pomirili z navedbo, da je tveganje za okužbo majhno, zlasti zaradi viskoke precepljenosti. Cepljenje proti poliovirusu oziroma virusu otroške paralize je od leta 1964 obvezno tudi v Sloveniji. Odkritje je kljub temu zaskrbljujoče, saj tokrat obstaja bojazen, da se virus, ki otroško paralizo povzroči pri manj kot enem odstotku okuženih otrok, širi po državi.

Na območju Združenega kraljestva v zadnjem odbobju sicer še niso potrdili nobenega primera okužbe pri človeku, a pri agenciji UKHSA starše vseeno pozivajo, naj poskrbijo za to, da so njihovi otroci cepljeni. Hkrati so navedli, da bodo stopili v stik s starši otrok, mlajših od pet let, ki še niso prejeli cepiva. Virus so odkrili med rutinskim spremljanjem odpadnih voda.

Zdravila ni, obstaja le preventiva

Kot je sicer razvidno s spletišča Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), več kot 90 odstotkov okužb s poliovirusom poteka brez simptomov, a je potek bolezni, če se razvije, izjemno težak. V začetnem obdobju se kaže kot »gripi podobno stanje s povišano telesno temperaturo, glavobolom, bolečim žrelom, bolečinami v trebuhu in mehkim blatom. Paralitična otroška paraliza se prične z blagimi simptomi in povišano temperaturo. Tem znakom v prvem tednu bolezni sledijo hude bolečine v mišicah in ohromelost (paraliza) okončin, ki je lahko eno- ali obojestranska. Ohromijo lahko tudi dihalne mišice, posledično je potrebno umetno predihavanje bolnika.«

Okužba se širi predvsem »fekalno-oralno prek umazanih rok,« še navajajo pri NIJZ, kjer dodajajo, da se virus nato razmnožuje v žrelu in prebavilih, od koder vstopi v krvni obtok, pri čemer lahko prodre v nekatere živčne celice, ki jih poškoduje ali uniči. Zdravila ali specifičnega zdravljenja za to nevarno otroško bolezen ni, obstaja le podporno zdravljenje, ki vključuje »lajšanje bolečin in umetno predihavanje ob dihalnem zastoju bolnika.« Najboljše orožje proti poliovirusu je cepivo, s katerimo smo ga skoraj izkoreninili.

Profimedia
Cepljenje ž živim oralnim atenuiranim cepivom v Afganistanu. Tovrstno cepivo vsebuje mikrobe, obdelane na način, da so izgubili virulenco.

»Divji poliovirus« le še v Afganistanu in Pakistanu

Pri agenciji UKHSA so pojasnili, da odkritje samo po sebi ni prelomno, saj virus v odpadnih vodah zaznajo vsako leto, a gre običajno za posamezen primer, največ tri ločene primere letno. Tokrat pa so ga februarja odkrili v čistilni napravi na vzhodu Londona, a so nato v isti čistilni napravi od aprila zabeležili še več primerov. Dodali so še, da so bili v preteklosti primeri povezani z osebami, ki so v tujini prejele živo oralno atenuirano cepivo, se vrnile na Otok, virusni delci pa so nato z iztrebki končali v odpadnih vodah. Ocenjujejo, da se je to zgodilo tudi tokrat, a s pomembno razliko, menijo namreč, da se je virus najverjetneje razširil med bližnjimi stiki in se razvil v tako imenovan »cepilni virus,« ki tudi lahko povzroča bolezen. Gre za prvi tovrsten primer v Združenem kraljestvu. Pojav »cepilnega poliovirusa« je sicer izjemno redek, a lahko v državah z nižjo precepljenostjo vseeno povzroči izbruhe. O primerih so denimo v zadnjem obdobju pročali iz Ukrajine in Izraela, poroča tiskovna agencija Reuters. Sicer pa so izbruhi bolj pogosti v državah, kot sta Nigerija in Jemen. Tako imenovan »divji poliovirus« se danes nahaja le še v Afganistanu in Pakistanu, leta 2022 pa so po poročanju Reutersa o uvoženih primerih poročali iz Malavija in Mozambika. V Sloveniji smo zadnji primer zabeležili obolelosti zabeležili leta 1979.