Preiskava

Luknja na hrvaškem letalu posledica mehanskega udarca

R.T.
23. 6. 2022, 10.19
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 14.54
Deli članek:

Policija v Bosni in Hercegovini preiskuje primer poškodovanega letala, ki je ponoči pristalo v Sarajevu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Incident naj bi se zgodil na letalu letalske družbe Croatia Airlines, ki je včeraj iz Zagreba poletelo v bosansko prestolnico. Po poročanju portala Klix.ba so namreč na trupu letala opazili poškodbe, za katere so sklepali, da so nastale zaradi strela iz strelnega orožja, kar se je na koncu izkazalo za neresnično.

Policisti so o dogodku obvestili državno tožilstvo, na sarajevskem letališču pa je od jutra potekala preiskava. »Po prejemu informacije, da je bila pri rednem pregledu letala na letališču v Sarajevu, ki je prispelo iz Zagreba, na trupu ugotovljena poškodba, ki bi lahko nastala s strelom iz strelnega orožja, je dežurni tožilec tožilstva BiH odredil preiskavo, ki jo bo v prisotnosti uradnikov bosanske uprave za civilno letalstvo izvedla preiskovalna skupina,« so pojasnili na tožilstvu. Sporočili so še, da potniki med letom niso bili ogroženi, natančen vzrok poškodb in tudi to, ali je varno za nadaljnje lete, pa bodo ugotavljali s temeljito preiskavo.

Po poročanju bosanskega portala Avaz.ba so bili pri preiskavi prisotni tudi pripadniki bosanske varnostno-preiskovalne agencije (Sipa) in predstavniki ministrstva za notranje zadeve. Letalo naj bi na letališče prispelo malo pred polnočjo, pilot pa naj bi poškodbo prijavil takoj po pristanku, že sam pa naj bi izrazil sume, da gre za posledico strela iz strelnega orožja, a da ne ve, kdaj bi lahko nastala. »Med letom nisem zaznal nič sumljivega,« naj bi pilot zapisal v poročilu. Luknja naj bi se sicer nahajala ob strani na trupu letala. 

Prvi rezultati preiskave so pokazali, da na trupu letala ni sledi smodnika. Glede na prve ugotovitve tudi ni drugih znakov, da bi bile poškodbe posledica strela iz strelnega orožja. Strokovnjaki so ocenili, da je luknja posledica mehanskega udarca. Poškodbo na trupu, dvakrat dva centimetra veliko luknjo, je sicer odkril mehanik med rednim pregledom letala.