pred srečanjem BRICS

Xi Jinping obsodil "krizo" v Ukrajini, a ga bolj skrbijo gospodarske sankcije

R.T.
23. 6. 2022, 09.28
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 10.20
Deli članek:

Kitajska letos gosti 14. srečanje držav BRICS. Gospodarsko srečanje predstavnikov Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike, ki se začenja danes, bo letos potekalo v znamenju zaostrenih gospodarskih razmerij zahoda do Rusije, glede na včerajšnji uvodni forum pa se nameravajo članice BRICS, izvzemši Rusijo, bolj kot ne medlo izogibati naslavljanju Putinove vojne.

Profimedia
Xi Jinping v uvodnem nagovoru pred letišnjim srečanjem BRICS

Na virtualnem gospodarskem forumu, ki je potekal pred samim začetkom uradnega srečanja, je na to temo včeraj spregovoril kitajski predsednik Xi Jinping. Ta je, kot piše Al Jazeera, vojno v Ukrajini omenjal kot »krizo«, a je bolj kot neposredno vpletenost Rusije negativno ocenil gospodarske sankcije, ki jih je proti agresorki sprožil globalni zahod.

»Ob ukrajinski krizi se je za človeštvo vklopil rdeči alarm. Države, ki bodo le slepo utrjevale svoje položaje moči, širile vojaška zavezništva in sledila načelu lastne varnosti na škodo varnosti drugih, bodo s tem še poglobile lastne težave,« je na forumu retorično spregovoril Jinping. Pri tem je še omenil gospodarske sankcije proti Rusiji, ki jih razume kot »bumerang,« ki »se lahko sprevrne tako proti lastnim interesom kot interesom drugih, kar bo povzročilo trpljenje vsem«. Jinping je prepričan, da je »ekonomska globalizacija nujna smer za razvoj produktivnih sil,« sankcije in poskusi izolacije pa je primerjal z »malimi dvorišči z visokimi zidovi«, ki ne morejo koristiti nikomur.

Jinping je skupino BRICS že maja pozval, naj »zavrne mentaliteto hladne vojne in delitvi na bloke«, na včerajšnjem forumu pa so se neposrednim obsodbam Ruske agresije izognile tudi ostale članice.