Fujian

VIDEO: Kitajci pokazali svojo najnovejšo letalonosilko, ki je že izplula

S.R./STA
17. 6. 2022, 08.02
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 08.03
Deli članek:

Fujian je druga kitajska letalonosilka, ki so jo v celoti zgradili doma, in prva, ki se ponaša s katapultom za letala.

Profimedia
Datum začetka njene uporabe še ni znan.

Kitajska je danes splavila svojo tretjo letalonosilko, vojaško ladjo, ki so jo splavili v ladjedelnici v Šanghaju. Zasnovali in zgradili so jo na domačih tleh ter je tehnično naprednejša od preostalih v floti, a bo trajalo več let, preden bo dosegla svojo operativno zmogljivost, saj ministrstvo za obrambo še ni objavilo datuma začetka njene uporabe.

Kitajska ima v uporabi še dve letalonosilki. Prva, imenovana Liaoning je stopila v uporabo leta 2012, druga, imenovana Shandong, pa leta 2019. V nasprotju z letalonosilko Fujian ti vojaški ladji uporabljata platformo za vzletanje reaktivnih letal v slogu smučarskega skoka in nimata katapulta.

Novica o tretji letalonosilki prihaja v času, ko so se napetosti med ZDA in Kitajsko bistveno povečale. Peking je namreč poostril svojo politiko do Tajvana, ki ga obravnava kot del svojega ozemlja in ne izključuje možnosti uporabe sile za ponovno združitev.

Prav tako je Kitajska s svojimi vojaškimi ladjami večkrat zaplula skozi ožino, ki ločuje otok od celine. Z vojaškimi letali pa Tajvanu in njegovim zaveznikom omejuje svobodo plovbe.