Posledice včerajšnje hude ure

FOTO: Neurja so besnela, drevje je padalo, zaradi udara strele ena oseba v bolnišnici

S.R.
17. 6. 2022, 06.37
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 10.30
Deli članek:

Gasilci so imeli včeraj spet polne roke dela, silovita neurja pa so zajela večji del države.

Gasilci Prevalje
Odkrita streha v Prevaljah.

Agencija RS za okolje (Arso) je včeraj za večji del države izdala oranžno opozorilo in njihovi meteorologi se niso zmotili. Napovedali so močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo, njihove napovedi pa so se uresničile. Uprava za zaščito in reševanje tako znova poroča o škodi širom Slovenije.

PGD Litija
Podrto drevo na območju Litije.

Veter je podiral drevesa in odkrival strehe, meteorna voda pa je zalivala kleti. O podrtih drevesih in odkritih strehah poročajo iz občine Trebnje, Žužemberka in Šentruperta. V Šentjerneju je zalilo klet. V Straži so morali gasilci odstraniti drevo, ki je obviselo na električnih vodnikih. Na območju Slovenske Bistrice je v eno od hiš udarila strela. Zgodilo se je v Spodnji Polskavi, eno poškodovano osebo pa so zaradi poškodb prepeljali v UKC Maribor. Poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Branko Hojnik je danes za STA povedal, da je oprema v hiši močno poškodovana, zato stavba ni primerna za bivanje. Stanovalcu bodo ob vrnitvi iz bolnišnice zagotovili začasno namestitev. Tudi tam so sicer odstranjevali podrta drevesa.

Gasilci Prevalje
Podrto drevo na območju občine Prevalje.

Več dogodkov so zabeležili tudi na območju Črne na Koroškem, Prevalj, Slovenj Gradca, Dravograda, Raven na Koroškem, Radelj ob Dravi Selnice ob Dravi, Ruš, občine Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Lovrenca na Pohorju in Podvelke. V Mariboru so se poleg podrtih dreves spopadli tudi s plazom, na območju letališča Edvarda Rusjana Maribor pa so pred vetrom klonile smerne table.

Na območju Črne na Koroškem je bilo največ težav zaradi zemeljskega plazu, ki je za okoli dve uri zaprl glavno cesto od Črne proti Slemenu. Močan veter je tudi tam podrl nekaj dreves, eno v centru Črne, danes pa so delavci že pristopili k odpravljanju posledic neurja tudi na makadamskih cestah, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Nekaj podrobnosti o dogajanju na območju Policijske uprave Celje so sporočili tudi celjski policisti, ki so pojasnili, da je na območju Gornjega Grada na osebno vozlo padlo drevo, a se voznik na srečo ni poškodoval. V Radljah ob Dravi je promet oviral del strehe, ki jo je veter odnesel na vozišče, številne ceste pa so bile polne zemlje in peska, ki jo je tja naneslo močno deževje. Malo po 22. uri so bili hkrati obveščeni, da je Sv. Primožu na Pohorju zagorelo zapuščeno gospodarsko poslopje. Ogenj je uničil nekaj delovnih strojev in krmo. Vzrok požara še ni potrjen, a obstaja velika verjetnost, da je zagorelo zaradi udara strele. Z ogledom kraja požara nadaljujejo danes.

Gasilci so imeli veliko dela tudi na jugovzhodu države na širšem območju Novega mesta in okoliških občinah, kjer so odstanjevali drevje in blato s cest. Med drugim so meteorno vodo črpali iz proizvodnega objekta, zaklonišča, trgovine in več stanovanjskih objektov. V Novem mestu je eno drevo padlo na železniško progo, še eno pa na osebno vozilo. Težave so bile tudi v Mirni Peči in na območju Bele krajine.

O škodi poročajo še iz Lukovice, Litije, Kamnika, Domžal, Hrastnika in Braslovč.

PGD Dolenja Straža
Na območju občine Staža.