Zapleti pri Ženevskem srečanju STO

Indija zadržuje ameriške trgovinske načrte za Pacifik

A.R.
15. 6. 2022, 22.35
Posodobljeno: 15. 6. 2022, 22.44
Deli članek:

Te dni v Ženevi poteka srečanje Svetovne trgovinske organizacije (STO), kar je po petih letih prvo njeno večje zborovanje. Mednarodna konferenca bi se sicer morala zaključiti danes, a so jo udeleženke podaljšale še za en dan, ker jim ni uspelo doseči dogovora glede nekaterih vsebin.

Profimedia
Sedež svetovne trgovinske organizacije v Ženevi v Švici.

Po poročanju portala Politico je glavni krivec za zaplete Indija, ki zadržuje pogajanja pri subvencijah za ribolov, prehranski varnosti in patentih za cepiva proti Covid-19. Uradni predstavnik organizacije, Dan Purzin, ob tem dodaja, da dodaten dan konference še ni zagotovilo, da bo dogodovor dejansko tudi dosežen, govori pa se tudi o »precej destruktivnih taktikah, ki jih vodi Indija« in ki zbujajo dvome o tem, ali bo kak sklep sploh mogoč.

Do zastoja v pvi vrsti prihaja zaradi subvencioniranja ribolova, ki ga zaradi upada velikomorskih ribjih zalog STO želi postopoma omejiti, vendar Indija zahteva njihovo 25-letno podaljašnje za države v razvoju.

Poleg tega naj bi Indija, v družbi Indonezije, grozila z blokado moratorija na meddržavne tarife za digitalno blago in storitve, kar naj bi nasprotovalo usmeritvi STO k zagotavljanju prostega pretoka blaga.

Še največ uspeha si obetajo pri umiku varovanja intelektualne lastnine cepiv za Covid-19, kar bi lokalnim proizvajalcem dovoljevalo proizvodnjo generikov za cepiva.

S strani Indije sicer prihaja do obratnih zadržkov, saj naj bi bila krivda za težavno dogovarjanje pri nekaterih drugih državah. Tako se na primer omenja spor med ZDA in Kitajsko glede statusa slednje kot države v razvoju. Ta bi Kitajski prinesel poseben status glede patentnega vprašanja in ribolovnih subvencij.

Indijska domnevna blokada pa naj bi bila usmerjena k miniranju ali vsaj omejitvi ameriškega predloga trgovinskega sporazuma oziroma, znanega kot Indijsko-pacifiški ekonomski načrt rasti.